Adnan Repeša

BiH dobila majstora priče, a Mostar upotpunio književnu četvorku

Kultura / Knjige | 16. 05. 2014. u 10:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačka književnost dobila je majstora kratke priče, a Mostar je upotpunio svoju književnu četvorku. Zaključak je to s predstavljanja knjige 'Kratke priče za dugo umiranje' Adnana Repeše koja je održana u četvrtak navečer u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru.

Govoreći o Repešinoj drugoj zbirci priča, magistrica Irma Marić rekla je kako su u ovoj knjizi objavljene jako potresne priče puno zrelije od onih koje je pisao u ranijoj zbirci.

''Repeša je snažan pripovjedač koji poručuje kako prolaženje kroz život nije pronalaženje života'', rekla je magistirca Marić istaknuvši kako je u njegovim pričama motiv smrti kojem je smrt kost u grlu otuđenih junaka.

Recenzentica knjige doc. dr. Dijana Hadžizukić istaknula je kako je Mostar s ovom zbirkom dobio četvorku – Neziroveić - Kaplan - Žetica – Repeša te kako autor piše preciznim i jasnim jezikom.

Istaknuvši kako se iz iščitavanja priča vidi kako je riječ o prerano odraslom dječaku, recezentica je istaknula kako se na više mjesta uočava citiranost ili parafraza poznatih književnika.

''On je pronašao vlastiti način pripovijedanja – emotivno, kontekstualno i kulturno-historijski utemeljen na prostorima prijeratne Bosne, ratnog i poslijeratnog Mostara, te svijesti i podsvijesti svih prije vremena ostarjelih dječaka'', navela je Hadžizukić.

Govoreći o knjizi prof. dr. Enver Kazaz, istaknuo je više puta kako se radi o majstoru kratke priče.

''Vrlo jednostavno piše u najzahtjevnijoj formi i majstor je u montaži emocija. Repeša vrlo vješto planira emocije u pričama o gubitnicima'', rekao je Kazaz.

Sam autor, skromno i samozatajno, kakvim ga je i najavio Elvedin Nezirović, moderator večeri, nije želio puno govoriti o knjizi.

Istaknuo je tek kako je njemu, kao čovjeku koji piše i živi prozu, važnije je oduševljenje čitanja, opsjednutost čitanjem i čitanje kao nadahnuće.

Kopirati
Drag cursor here to close