J. K. Rowling

Autorica "Harryja Pottera" rođena je na današnji dan

Zanimljivo, dvanaest izdavačkih kuća odbilo je objaviti prvu od sedam knjiga iz ciklusa, 'Harry Potter i kamen mudraca', a izdavačka kuća Bloomsbury napokon joj je dala zeleno svjetlo.
Kultura / Knjige | 31. 07. 2022. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njezina djela prodana su u više od 500 milijuna primjeraka širom svijeta, a prevedena su na skoro sve svjetske jezike. Knjige su doživjele filmska izdanja i pritom su to najprofitabilniji filmovi u povijesti kinematografije.

U pitanju je Joanne Rowling, slavna književnica, autorica Harryja Pottera i niza drugih djela. Rođena 31. srpnja 1965. godine u malom mjestašcu Yate (Gloucestershire).

Nakon što je 1986. diplomirala na Sveučilištu Exeter (University of Exeter) preselila se u London gdje je počela raditi za Amnesty International.

Rowling je dobila ideju za Harryja Pottera na odgođenom putovanju vlakom između Manchestera i Londona 1990. godine. 'Sve je počelo s Harryjem, svi ostali likovi su nadolazili postepeno', objasnila je kasnije autorica.

Počela je pisati o avanturama Harryja Pottera čim je stigla na svoje odredište. Rowling se zatim preselila u Porto, u Portugalu gdje je poučavala engleski kao strani jezik. Tamo se, 16. listopada 1992. udala za portugalskog televizijskog novinara Jorgea Arantesa.

Prije razvoda 1993. rodila im se kćer Jessica Isabel. U prosincu 1994. s kćeri se preselila svojoj sestri u Edinburgh. Živjela je od socijalne pomoći, ali je uspjela dovršiti svoj prvi roman pišući u edinburškim kafićima kad god je uspjela uspavati Jessicu.

Zanimljivo, dvanaest izdavačkih kuća odbilo je objaviti prvu od sedam knjiga iz ciklusa, 'Harry Potter i kamen mudraca', a izdavačka kuća Bloomsbury napokon joj je dala zeleno svjetlo.

Preporučeno joj je da piše pod pseudonimom kako dječaci kao čitatelji ne bi zazirali od ženske spisateljice. Kako nije imala srednje ime, uzela je bakino Kathleen, i nastala je J. K. Rowling.

U listopadu 1998. godine Warner Bros kupio je prava na prva dva romana Harryja Pottera za sedmeroznamenkastu cifru. Kompanija se dogovorila sa slavnom autoricom da će se snimanje filmova odvijati na engleskom području, s britansko-irskom glumačkom postavom.

Video: Harry Potter

Odbila je ponudu za malu ulogu u filmu, no Rowling se potpisuje kao producentica na zadnjem filmu iz ciklusa 'Harry Potter i darovi smrti' koji je podijeljen na dva dijela.

Rowling je dodijeljen kraljičin orden Britanskog Carstva 2000. godine. Ostala priznanja uključuju naslove za iznimna postignuća i autora godine britanske književne nagrade Gold Blue Peter Badge. Rowling također posjeduje počasne diplome SveučilištaSt Andrews, Edinburgh i Edinburgh Napier, SveučilištaExeter i Harvarda.

Osim pisanjem, J. K. Rowling se bavi i dobrotvornim radom. 'Imam moralnu odgovornost jer mi je dano i više od onoga što mi je potrebno', priznaje Rowling. Njezina djela 'Čudesne zvijeri i gdje ih naći' i 'Metloboj kroz stoljeća' objavljena su za dobrotvorne svrhe 2001. godine.

Rowling se udala za doktora Neila Michaela Murraya na privatnoj ceremoniji u njezinom domu Aberfeldy u prosincu 2001. godine. David Gordon rodio se u ožujku 2003. godine, a kćer Mackenzie Jean u siječnju 2005. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close