Slikovito o značaju države

'Ako se već mora ginuti za državu onda se gine za ono najbolje u njoj'

U prepunoj dvorani amfiteatra Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli sinoć je promovirana knjiga "Osnovi teorije države" autorice Dženete Omerdić
Kultura / Knjige | 28. 05. 2022. u 08:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Promocija knjige autorice Dženete Omerdić

U prepunoj dvorani amfiteatra Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli sinoć je promovirana knjiga "Osnovi teorije države" autorice Dženete Omerdić, izvanredne profesorice na toj visokoškolskoj ustanovi. 

Ovo je treća knjiga profesorice Omerdić, koja je kategorizirana i kao univerzitetski udžbenik, a kako se moglo čuti sinoć na promociji u pripremi je i četvrta knjiga. 

Promotori knjige bili su: prof.dr Amela Čolić, prof.dr Maša Alijević i prof. dr Zlatan Begić. 

''Djelo profesorice Omerdić daje odgovore o nastanku, razvoju, društvenoj organizaciji, strukturi i uređenju države'', naglasila je promotorica Amela Čolić.

Promotorica Maša Alijević ističe da knjigu sačinjava sedam poglavlja u kojima su obuhvaćene defincije o državi i pravu, a promotor Zlatan Begić je konstatirao kako knjiga odražava osobnost profesorice Omerdić koja najkompliciranije stvari objašnjava na brutalno efektan i jasan način. 

Autorica Dženeta Omerdić slikovito je govorila o značaju države, da se za države ginulo i da će se ginuti. Ali, ističe ona, ako se već mora ginuti za državu onda se gine za ono najbolje u njoj. 

''Imamo komparacije sa Sjedinjenim američkim državama, Francuskom, Njemačkom... Nije nemoguća misija državu učiniti državom. I bez države nema opstanka'', zaključila je autorica Dženeta Omerdić, čije je obraćanje popraćeno gromoglasnim aplauzima. 

Odlukom Senata Univerziteta u Tuzli knjiga “Osnovi teorije države” proglašena je univerzitetskim udžbenikom. 

Knjiga “Osnovi teorije države”, treća je po redu knjiga ove autorice. Prva knjiga “Bosanski model demokratske vlasti”, štampana je u izdanju JUB “Derviš Sušić”, Tuzla, a druga, čiji je izdavač JP NIO “Službeni list BiH”, nosi naslov “Država nacija u multikulturnom društvu”.

Dženeta Omerdić je izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Autorica je brojnih publikacija, poglavlja u knjigama, članaka i eseja kojima propituje aktuelne društvene teme i dešavanja, te političke odnose i njihove reperkusije.

U sklopu profesionalnih aktivnosti aktivna je sudionica naučnih i stručnih projekata.

Između ostalog, edukator je Vijeća Europe u okviru projekta: “Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini“, a bila je i koordinatorica Tempus projekta, te sudjelovala u projektima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program “Balkanska regionalna mreža za vladavinu prava”.

Članica je tima Univerziteta u Tuzli na ERASMUS + projektu “Inclusion”.

Kopirati
Drag cursor here to close