Kultura i književnost

A.B. Šimić je zaslužio da 'Šimićevi susreti' budu jedna od najdugovječnijih manifestacija

Kultura / Knjige | 05. 05. 2015. u 11:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo su 52 Šimićevi susreti, te je ovo jedna od najdugovječnijih kulturno književnih manifestacija u Hrvata'', rekao je Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude na otvaranju književnog trećeg po redu programa na Šimićevim susretima.

Naime, u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i OŠ 'Antuna Branka Šimića' Mostar, a povodom 30 godina književnog stvaranja Antuna Lučića, književnika i profesora, s Filozofskog fakulteta u Mostaru, upriličen je književni nastup i prigodno predavanje o Šimićevu poetskom slušanju govora.

''Ovo je sredina Šimićevih susreta, te treći u nizu program Šimićevih susreta. Program se danas odvija ovdje u Mostaru u duhu jedne tradicije da Šimićevi susreti pohode i počaste sva ona mjesta gdje je Šimić živio, radio i školovao se. Tako smo krenuli svečanim otvaranjem u Drinovcima, pa smo bili Grudama, a danas smo ovdje u Mostaru. S programom završavamo u Širokom Brijegu, gdje ćemo imati bogat program, a i mnogi mladi pjesnici će dobiti nagrade'', kazao Grizelj.
Šimić je zaslužio da ovi susreti postanu jedni od najdugovječnijih, misli Grizelj, jer se o njemu čita i uči.

''Mi smo ponosni što Vam iz Gruda, Drinovaca, možemo odnijeti dašak poezije i čuđenja kako je to pjesnik kazao'', dodao je.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić kako ga posebno čini radosnim što Društvo svojom književnom nagradom sudjeluje u obilježavanju imena i djela ovog velikog autora.

''Drago mi je što je ova manifestacija postala tradicionalna te što je uspostavljena suradnja između škole i književnika. Posebno me raduje što je ova škola 'hospitalna škola', gdje se održava praksa budućih profesora i nastavnika. Pošto je Šimić jedan o d najvećih hrvatskih pjesnika uopće, a posebno dvadesetog stoljeća, mene posebno čini radosnim što sudjelujemo sa svojom književnom nagradom u obilježavanju njegovog imena i djela'', kazao je Sivrić.

Učenici OŠ 'A. B. Šimića' svojim stvaralačkim sposobnostima izveli su lirski nadahnut program. Nakon lirskog programa izaslanstvo Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, općine Grude i OŠ 'Antuna Branaka Šimića', položili su cvijeće na spomenike velikom pjesniku A. B. Šimiću u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close