Promovirana knjiga

O jelovnicima nekad ...

Ištvan Mezo je rođen u malom mjestu, pored Kečkemeta u Mađarskoj 1877. godine.
Kultura / Knjige | 11. 04. 2019. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej Hercegovine Mostar i Muzej Sarajeva organizirali su promociju knjige 'Privatna zbirka kao muzejski fenomen na primjeru zbirke Stjepana Meze' autorice Žane Dodig. O knjizi su govorili muzejska savjetnica i predsjednica ICOM BiH Alma Leka, viša muzejska arhitektica Aida Sulejmanagić i autorica.

Knjiga opisuje i prikazuje putovanja Ištvana, Stjepana, Stefana Meza po svjetskim odredištima i njegovom opsesijom o jelovnicima tadašnjeg vremena.

Naime, čovjek sa tri imena i najmanje dvije domovine, a slobodno ga možemo nazvati i građaninom svijeta, kojeg je gotovo cijelog proputovao. Sa tih putovanja donosio je brojne uspomene koje su ostajale kao svjedočanstvo o vremenu koje je prošlo.

Vremenu, koje je nastojao sačuvati materijalno ga potkrjepljujući raznovrsnim predmetima. Mnogi su od nas prošli 'sakupljačku' fazu u životu od koje rijetko ostane neki trag, poneka sličica, salveta, značka, novčić. Rijetki nastave s ovom aktivnošću, mijenjajući s vremenom temu sakupljanja i stil.

Ištvan Mezo je rođen u malom mjestu, pored Kečkemeta u Mađarskoj 1877. godine. U Budimpešti je završio školu za konobara i počeo raditi u budipeštanskim restoranima. I, otprilike, u to vrijeme Mezo počinje s aktivnošću koja je ubrzo postala njegova najveća strast i ljubav.

Promatrajući gosta koji je prilikom izlaska iz restorana 'Engleska kraljica' ponio jelovnik za uspomenu na boravak u njemu, Mezo počinje sakupljati jelovnike. To je bio presudan trenutak, ta inicijalna sila, koja je pokrenula sakupljački impuls kod njega. U knjizi zainteresirani mogu vidjeti jelovnike koji su bili sačinjeni za tadašnje kraljevske obitelji, ali i bogato ukrašene jelovnike po raznim restoranima u svijetu. Pojedini primjerci su se mogli vidjeti i na postavljenoj izložbi u Ćorovića kući, tijekom promocije knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close