Deseta knjiga

Nova knjiga poezije Nusreta Omerike predstavljena u Mostaru

Promotorice večerašnje knjige su bile i dr. Enisa Gološ, doc. dr. Irma Marić, uz moderatora Meadina Mrndžića, a prisutnima se obratio i Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke Mostar. Stihove pjesama čitale su učenice Karađoz-begove medrese.
Kultura / Knjige | 20. 10. 2017. u 01:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Studentskom hotelu 'Mostar' u četvrtak je održana promocija zbirke pjesama 'Kad vrijeme zamiriše' autora Nusreta Omerike. Ovo je njegova jubilarna 10. zbirka poezije.

Kako je sam autor naveo radi se desetoj knjizi u njegovom opusu djela. Prva knjiga objavljena je 1986. godine, a radilo se o zbirci pjesama, tako da je večerašnja promocija pjesama obilježavanje i jubileja. Omerika je naglasio i kako je šest njegovih knjiga tematski vezano za kulturnu baštinu Bošnjaka, dok se četiri knjige odnose na zbirke poezije, tako i 'Kad vrijeme zamiriše' u kojoj se nalazi izbor pjesama pisanih od njegovih gimnazijskih dana do danas.

Promotorice večerašnje knjige su bile i dr. Enisa Gološ, doc. dr. Irma Marić, uz moderatora Meadina Mrndžića, a prisutnima se obratio i Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke Mostar. Stihove pjesama čitale su učenice Karađoz-begove medrese.

"Knjiga Nusreta Omerike 'Kad vrijeme zamiriše' je na tragu filozofsko-estetskih preokupacija vlastitog stvaralačkog intimiteta, te pred čitateljem raslojava sudbinsku poziciju čovjeka ubačenog u životni koloplet s karakternim i dijalektičkim nevoljama, neminovnim sukobima sa svijetom i samim sobom, što uglavnom dovodi do nezahvalne percepcije surovog svijeta i okolnosti u koje je subjekat ubačen mimo svoje volje", kazala je između ostaloga Marić.

"Nusret hrli i objeručke hvata sve što se zove kultura Bošnjaka, kultura sjećanja i pamćenja i zapisivanja. Sve što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo, s toga je važno zapisivati, ne radi nas koji jesmo ili nismo dio toga što Nusret piše. Već radi onih koji tek treba da pročitaju i nastave gdje Nusret i svi oni koji su na istom putu i sa istim naumom poput Nusreta stali", rekla je Gološ.

"Kako god okrenete, nije lako napisati deset knjiga. U književnosti sam se s poezijom pojavio davne 1986. godine, a kada sam već došao do ovog broja, želio sam da i ovo bude knjiga pjesama. Ova knjiga tretira problematiku stalno prisutnih motiva kod većine pjesnika, a to je motiv prolaznosti, motiv zavičaja, motiv djetinjstva, motiv smrti, motiv vremena. Svi navedeni motivi se u ovoj knjizi isprepliću. Ovo je izbor pjesama koje sam pisao u posljednjih 20 godina u različitim časopisima širom bivše Jugoslavije, a koje su prevođene na engleski, makedonski i turski jezik", kazao je za Bljesak.info autor knjige.

Inače, Omerika je rođen 1959. godine u Kljunima kod Nevesinja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek - povijest jugoslavenske književnosti. Bavi se književnom kritikom i esejistikom. Objavio je 50 stručnih i znanstvenih radova iz usmene, divanske i starije književnosti BiH. Promocija je održana u sklopu manifestacije Narodne biblioteke Mostar 'Listopad - mjesec knjige'.

Kopirati
Drag cursor here to close