Rukopisi

Mostar: Promovirana vrijedna zbirka Muzeja Hercegovine

Muzej čuva bogatu arheološku i etnografsku zbirku i vrijedne dokumente koji daju informacije o različitim periodima života grada i cijele Hercegovine.
Kultura / Knjige | 24. 04. 2018. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom Centru za kulturu tijekom utorka je održana promocija 'Kataloga arapskih, turskih i bosanskih rukopisa zbirke Muzeja Hercegovine Mostar'.

Zbirka rukopisa Muzeja Hercegovine Mostar ubraja se među manje zbirke manuskripata na arapskom, turskom i bosanskom jeziku. Riječ je o zajedničkom projektu institucija Muzeja Hercegovine Mostar i Orijentalnog instituta u Sarajevu.

Prema riječima direktora Muzeja, Asima Krhana, 70. godišnjica, koja je na pragu, je prilika da se rezimira jesu li uspjeli u namjeri, te da li je Muzej odgovorio vremenu.

"Uskoro je, u sklopu godišnjice, planirana promocija 'Katalog kamene arheologije Muzeja Hercegovine'. Riječ je o predmetima iz 2. stoljeća. Muzej čuva brojne vrijednosti, a jedna od njih je i kacige ilirskog vojnika iz 5. stoljeća prije nove ere, koja je ujedno i najstariji eksponat koji Muzej čuva.

Tako obuhvatamo i istok i zapad, tu komunikaciju, gdje se vidi da je ovaj prostor toliko bogat da ima predmete koji su rađeni na istoku, ali i na zapadu", istaknuo je Krhan. Inače, katalog je promoviran u okviru obilježavanja utemeljenja Muzeja prije 68 godina. Uz promociju kataloga bila je postavljena i prigodna izložba.

Kao depadans Muzeja Hercegovine 22. travnja 1981. godine otvorena je Spomen kuća 'Džemal Bijedić'. Zgrada, sagrađena u austrougarskom periodu, predstavlja uspješnu kombinaciju stila austrijskih rezidencijalnih struktura i orijentalnih arhitektonskih elemenata.

Muzej čuva bogatu arheološku i etnografsku zbirku i vrijedne dokumente koji daju informacije o različitim periodima života grada i cijele Hercegovine. Osim toga, u unutrašnjosti se nalaze dijelovi namještaja i predmeta za svakodnevnu upotrebu iz prošlosti, koji su se koristili i u gradu i na selu.

Jedan od odjela Muzeja vezan za književnost je i Spomen soba Svetozara Ćorovića. U ovoj zgradi se nalazi Šantićeva spomen soba, posvećena životu i književnim radu ovog velikog bh. pisca. Pored Ćorovića i Šantića u ovoj kući se nalazi i postavka posvećena mostarskom piscu Hamzi Humi. U sklopu objekta djeluje biblioteka sa odabranom književnom građom.

Postoji i odjel Muzeja Hercegovine posvećen povijesti razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta, koji djeluje pod imenom 'Muzej Stari most'.

Inače, u katalogu se nalaze rukopisi Kur'ana i njegovih fragmenata, djela iz oblasti hadisa, islamskog prava, nasljednog prava i šerijatsko-pravnih rješenja, zatim dogmatike, islamskog morala, molitvi, povijesti, gramatike, stilistike i metrike, te lijepe književnosti, kao i medžmua raznovrsnog sadržaja. Svi rukopisi koji su obrađeni u katalogu pohranjeni su u Muzeju, a najstariji rukopis u zbirci potječe iz 15. stoljeća.

U narednom periodu bit će predstavljena još dva izdanja Muzeja Hercegovine, a to su katalog Kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine, te drugo izdanje knjige prof. dr. Idrisa Bostana - 'Stari most u osmanskim dokumentima'.

Kopirati
Drag cursor here to close