Knjiga o Mostarskom ljetu

Kulturna povijest Mostara od sada na jednom mjestu

Promotor knjige bio je i novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević, koji je kazao da je ova knjiga potpuno na tragu ranijih Šarićevih izdanja i čini jednu čvrstu cjelinu sa njima.
Kultura / Knjige | 19. 08. 2018. u 00:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto 2018.' održana je promocija knjige koja upravo govori o ovoj manifestaciji, koja datira iz davne 1979. godine, kada je po prvi put i organizirana u Mostaru.

Knjiga nosi naziv 'Mostarsko ljeto – programska i foto-dokumentacija 1979-2008', čiji je autor Salko Šarić, a u izdanju Muzeja Hercegovine Mostar. Šarić je od 1995. godine započeo priređivati i objavljivati knjige iz kulturne prošlosti Mostara. Razlog da se posveti toj temi bilo je stanje u kojem su se našle mostarske institucije i dokumentacija o njihovoj djelatnosti nakon proteklog rata.

Knjiga koja je promovirana je njegova čak deveta u nizu koja se bavi kulturnom baštinom.

"Jednostavno sam poslije rata vidio da se nitko ne bavi mostarskim institucijama kulture. Obzirom da sam dio te priče, i profesionalno i kao Mostarac, odlučio sam, imajući informacije o tim profesionalnim institucijama kulture i manifestacijama koje su održavane u gradu, da uložim truda da dokumentiram tu građu o ovim institucijama.

Ovo je deveta i posljednja knjiga na teme koje su mene zanimale, a to su profesionalne institucije, dok je ova sada konkretno vezana za manifestaciju. Tako da sam ja manje-više obradio, dokumentirao u obliku knjige, sve što je bilo u Mostaru aktualno, čak ista obuhvata jednim dijelom i period poslije rata. Sada je sve to sačuvano", istaknuo je autor knjige.

Autor je dodao da se ovim temama može prići i na druge načine, ali ovo je, kako Šarić kaže, osnova za bilo kakav rad, jer su u knjizi fakti, literatura i bibliografija. "Radio sam", ističe Šarić, "čak i određene tekstove na zadanu temu koje su dobar vodič za neke buduće pristupe". Knjiga 'Mostarsko ljeto – programska i foto-dokumentacija 1979-2008' sa povijesnog aspekta predstavlja programski i djelimično foto sadržaj kroz odvijanje ove manifestacije u navedenom periodu.

"Ovoliki rad koji je uložen u ovu knjigu mogao je da učini samo Salko Šarić, i znanje kojim je ova knjiga napravljena može da pripada samo njemu. Ovakva knjiga zahtjeva istraživanje po arhivima, prekopavanje po novinama, po starim dokumentima, i ova knjiga je posljednji u nizu bisera koje Šarić daruje svome gradu", poručio je Nedžad Maksumić, jedan od promotora.

Promotor knjige bio je i novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević, koji je kazao da je ova knjiga potpuno na tragu ranijih Šarićevih izdanja i čini jednu čvrstu cjelinu sa njima.

Šarić nas u uvodnom tekstu upoznaje sa kronologijom nastanka i odvijanja 'Mostarskog kulturnog ljeta' od preteče pod spećinom svjetla iz 1975., preko 'Mostarskog ljeta' od 1979. sve do 2008. godine, upravo sa namjerom da potkrijepi kontinuitet bez obzira na sve društvene promjene", naveo je između ostaloga Serdarević.

Dr. sc. Edim Šator, također promotor knjige, kazao je da je promocija knjige Salke Šarića za njega jedan od najznačajnijih događaja u okviru ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto, jer pokazuje i ukazuje na tradiciju i njegovanje kulture u Mostaru, ne samo od 1979., godine kada je zvanično organizovano „Mostarsko kulturno ljeto“, nego ukazuje i na niz pokušaja čak 1950. godine da se organizuje neka ljetna manifestacija koja bi dala interesantne kulturne sadržaje mostarskoj publici.

"Ova knjiga je, za sve koji se bave kulturom, prema mom mišljenju, od izvanrednog značaja. U svakom slučaju, promovirali smo knjigu autora koji je u potpunosti sav u kulturi, i koji je na najbolji mogući način uz ogroman trud koji je uložio, znao kako da posloži ovu knjigu i da je ponudi čitateljima", poručio je dr.sc. Edim Šator, jedan od promotora knjige.

Autor knjige je naglasio da knjiga obuhvata sve do čega je uspio doći. Propusti su, kako kaže, uvijek mogući, ali on je išao dokle je mogao ići i sve što je našao zabilježeno je, poručio je Šarić.

Kopirati
Drag cursor here to close