Sa djecom i obitelji

Jednostavni savjeti za izdvajanje vremena za čitanje

Uvođenje rutina u ranim stadijima, u toploj i ušuškanoj atmosferi, pomoći će vašoj bebi da stvori odnos prema knjigama koje će povezivati kao specijalno vrijeme provedeno sa obitelji.
Kultura / Knjige | 17. 02. 2020. u 07:00 Laguna/Aleksandra Branković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da li vas poslovne, osobne i obiteljske obaveze preokupiraju? Mučite li se da izdvojite vrijeme koje ćete iskoristiti da svoju djecu naučite korisnim vještinama? Njegovanje ljubavi prema čitanju od najranijeg doba će vašem djetetu biti od izuzetne pomoći dok raste i uči. Čuvat ćete uspomene na to kako vaše dijete uživa u pričama, a vrijeme koje uložite u pomoć djetetu pri čitanju će biti vrijedno napora.

Ako se pitate postoji li način da ovu aktivnost ubacite u već pretrpan raspored, slijedi nekoliko brzih i lakih koraka koji će vam pomoći da potaknete sebe, ali i svoju djecu, da više vremena posvetite čitanju.

Počnite prije nego što se vaše dijete rodi

Uspijevate li da priuštite sebi vrijeme u kojem ćete uživati u dobroj knjizi? Čitanje, kao aktivnost koja vam donosi radost, možete započeti još u trudnoći, što će vam omogućiti da lakše nastavite da ga praktikujete i kada se dijete rodi. Probajte da čitate čim se probudite ili uvedite rutinu čitanja pred spavanje. Čitanje naglas, pa čak i pjevušenje, doprinijet će stvaranju povezanosti sa vašom bebom dok je još u stomaku, ali i njenom fizičkom razvoju. Uključite i partnera i stariju djecu u ovu aktivnost!

Učinite čitanje interaktivnim

Uvođenje rutina u ranim stadijima, u toploj i ušuškanoj atmosferi, pomoći će vašoj bebi da stvori odnos prema knjigama koje će povezivati kao specijalno vrijeme provedeno sa obitelji. Čitajte naglas dok se vaše dijete igra (dok god su sadržaj i rječnik prikladni, podrazumijeva se!). Što više riječi beba čuje tijekom prve tri godine života, veća je vjerojatnoća da će lakše razviti jezičke sposobnosti.

Kako vaše dijete bude raslo, počnite da ga potičete da lista stranice tijekom vremena posvećenog čitanju. Neke od knjiga od kojih možete početi proces čitanja od rođenja, zajedno sa vašom bebom, su: knjige sa velikim kontrastima (na primjer, knjige sa crno-bijelim ilustracijama), što će pomoći u razvijanju čula vida kod bebe; knjige u stihovima, koje mogu uticati na razvoj jezičkih sposobnosti djeteta (možete ih i pjevušiti!); i taktilne knjige (na primjer, tapacirane knjige koje imaju pokretne dijelove) kako biste potaknuli bebino interesovanje i njenu interakciju.

  / Ilustracija

Odredite određeno vrijeme za čitanje

Recite: 'A sada je vreme za čitanje. Možemo čitati zajedno ili odvojeno'. Samo budite pažljivi da čitanje ne postane 'dosadna' zamjena za buljenje u ekran. Ne mora biti izričito – ili jedno ili drugo; postarajte se da se vrijeme koje provodite zajedno, kao obitelj, koristite za obje aktivnosti.

Proširite izbor materijala za čitanje

Vrijeme koje ćete izdvojiti za zajedničko (obiteljsko) čitanje ne mora biti vezano isključivo za knjige. Čitanje novina i časopisa će djeci dočarati da postoje različiti izvori informacija (da to nije isključivo internet!), a može biti i sjajan način da otkriju i razviju osobne afinitete. Uključite djecu u proces kuhanja. Jednostavni recepti im mogu pomoći u prepoznavanju riječi koje označavaju sastojke, prenosi Laguna.

Čitajte bilo gdje i bilo kada

Kada vaše dijete bude u uzrastu od četiri, pet godina, počnite da uvodite igru čitanja u pokretu. Dok ste u automobilu, predložite slijedeću zanimaciju: 'Hajde da tražimo znakove koje sadrže slovo K'.

Povedite razgovor o onome što čitate

Čitanje je aktivnost koje djetetu može pružiti sigurnost da može razgovarati o osjećanjima i može biti pravi trenutak da se poradi na empatiji. Služite se znatiželjnim pitanjima, poput: 'Šta bi ti uradio ako se tvoj drugar ne želi igrati sa tobom?'

Napravite raspored zaduženja koji će potaknuti čitanje

Jedno od najboljih pravila 'pozitivne discipline' koje će pomoći nezainteresiranoj djeci da počnu čitati jeste da ih uključite u osmišljavanju vlastitih rasporeda. Kada raspored sadrži nekoliko riječi (i sliku ili crtež) koje opisuju zadatak, djeca će sama početi prepoznavati riječi: kupanje, pidžama, pranje zuba, oblačenje, čitanje, poljupci i zagrljaji, spavanje. Ohrabrite svoje dijete da samo čita svoje zadatke naglas.

  / Ilustracija

Izvršenje zadataka će doprinijeti da se osjećaju sposobno, a čitanje zaduženja će pomoći da dijete osjeti samopouzdanje dok to radi. Uvedite 'suženi izbor', gdje će dijete moći izabrati između dvije knjige. To će učiniti da se osjećaju angažirano i kao sudionici u donošenju odluka. Poticanje djece da čitaju raspored bilo kojeg vida zaduženja ili obaveza, dobri su načini da ih uvedete u rutinu čitanja, a da toga ne budu ni svjesni.

Budite primjer

Uvijek možete početi sa dobrim stavom. Djeca mnogo bolje razumiju atmosferu u kući nego riječi. Potrudite se da iskažete i pokažete radost i entuzijazam kada čitate zajedno sa djetetom, prije nego da budete frustrirani i pod stresom. Jeste li uzbuđeni zbog uvođenja rutine čitanja pred spavanje? Vaša djeca će to osjetiti.

Djeca su po prirodi znatiželjna i željna da uče i razumiju stvari oko sebe. Podijelite sa njima iskustva o tome koliko je lijep osjećaj kada se udubite u zanimljivu knjigu, kako u njima možete pronaći podstrek, inspiraciju i neočekivana rješenja za svoje probleme, u čemu vam pomažu junaci priča i njihove sudbine. Vaš entuzijazam će uticati na to da vaše dijete samo otkrije radost koje čitanje pruža.

I na kraju, nemojte previše očekivati; neka djeca su sklona čitanju, dok druga to nisu. Ono u šta nema sumnje je da će pronaći neku drugu vještinu koju će željeti istražiti.

Kopirati
Drag cursor here to close