HNK Mostar

Zatvoren Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst

Nagrade dodjeljuje HNK Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.
Kultura / Kazalište | 05. 10. 2022. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina koji je po drugi put objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH pristiglo je sedamnaest dramskih tekstova. Prijavili su se autorice i autori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Cilj je ovog Natječaja unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnog angažmana mladih autora te očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta. Na prvom Natječaju prvonagrađen je tekst „Zid“ autorice Ružice Aščić, koji je insceniran u kazališnoj sezoni 2021./2022. u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića, izabranog na Natječaju za mlade redatelje. Drugo mjesto pripalo je Mateji Posedi za dramski tekst „Visoke frekvencije“, a treće Moniki Herceg za „Zakopana čuda“.

Rezultati ovogodišnjeg Natječaja za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina bit će objavljeni na službenim internet stranicama Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru (www.hnkmostar.ba) i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH (www.hrvatiizvanrh.gov.hr) 15. prosinca 2022. godine.

Autor najboljeg dramskog teksta bit će proglašen laureatom „Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina“ koja se sastoji od plakete i novčanog dijela nagrade u ukupnom neto iznosu od 1.500,00 EUR s plaćenim porezom i doprinosima, što će biti regulirano zasebnom odlukom i ugovorom s autorom.

Bit će dodijeljene plakete i novčane nagrade autorima drugoplasiranog i trećeplasiranoga dramskog teksta u iznosu od 500 EUR.

Nagrade dodjeljuje HNK Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Tri prvonagrađena teksta bit će objavljena u nakladi Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u formi e-knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close