Izliječite se smijehom!

Večeras u Narodnom pozorištu Mostar svečano otvorenje festivala ''Mostarska liska''

Kultura / Kazalište | 20. 04. 2012. u 08:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas počinje jubilarni, 10. međunarodni festival komedije “Mostarska liska” u čijoj je konkurenciji sedam predstava iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Mostarsku lisku večeras u 20 sati u velikoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar svečano će otvoriti federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, nakon čega će u 20.30 sati konkurenciju festivala otvoriti predstava “Lepotica Linejna” (video) Knjaževsko-srpskog teatra “Joakim Vujić” iz Kragujevca, Srbija. Uoči samo otvorenja festivala, večeras u 19.30 sati u foajeu Narodnog pozorišta Mostar bit će otvorena izložba akademskog kipara Vladimira Mićkovića “Stađuni”, koja će se moći pogledati tijekom cijelog festivala.

Stručni žiri, koji će odlučiti o najboljima na ovogodišnjem festivalu, čine Miralem Zubčević (predsjednik žirija), glumac iz Sarajeva, Dragana Bošković, teatrologinja, kazališna kritičarka, dramska umjetnica i profesorica dramaturgije na Sveučilištu u Beogradu te Mladen Bićanić, kazališni kritičar.

Ostalih šest predstava u konkurenciji su: “Đetići u parlamentu”, Nikšićko pozorište iz Crne Gore 21. travnja, 22. travnja HNK Mostar izvest će predstavu “Kajališni sat”, a 23. travnja Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke izvest će predstavu “Lijepi, veliki, jaki” u adaptaciji i režiji Gorana Damjanca.

Dana 24. travnja gostuje Narodno pozorište Sarajevo s predstavom Branislava Nušića “Ožalošćena porodica”, 25. travnja Teatar Rugantino iz Zagreba izvest će predstavu “Terapija”, a kao posljednja u konkurenciji 26. travnja bit će izvedena predstava “Radnja na uglu” sarajevskog Kamernog teatra 55. Sve predstave u konkurenciji počinju u 20 sati.

Uz glavni program, ove je godine predviđen i bogat popratni program, a novost su i okrugli stolovi, odnosno kazališni razgovori, koji će svaku večer biti organizirani tijekom trajanja festivala od 22 sata u Studiju 64. Njima će moderirari glumci Narodnog pozorišta Mostar (svaku večer drugi glumac), sudjelovat će ansambl predstave koja je izvedena tu večer te novinari, a cilj okruglih stolova je razvijati kritičarski stav prema kazališnoj umjetnosti.

U pratećem programu drugog dana festivala, u subotu 21. travnja, bit će otvorena pomoćna scena, a u 18.15 sati izvan konkurencije Ivan Tomašević izvest će monodramu “Zoran Radmilović” u produkciji Teatra Scena Maska, Šabac – Beograd, Srbija. Pomoćna scena bit će scena na kojoj će i glumci i publika koja bude pratila predstavu pomoći, onoliko koliko može, da se Narodno pozorište Mostar izvuče iz financijskih dubioza u kojima se nalazi i unaprijedi svoju produkciju, a već postoji veliko zanimanje glumaca i medija ne samo iz BiH, nego i iz regije.

U pratećem programu će 24. travnja u 18 sati u Studiju 64 biti održan i kazališni razgovor “Drama prije tragedije”, uz predavanje prof.dr. Dragane Bošković. Na zatvaranju festivala, 27. travnja, u čast nagrađenih, koncert će imati čuvena bh. kantautorica Amira Medunjanin.

Ove će godine “Mostarska liska” koštati 40.000 maraka. Najviše novca izdvajaju Federalno ministarstvo kulture i sporta i Grad Mostar, a zahvaljujući uplati Grada Mostara direkcija festivala mogla je započeti s realizacijom ovogodišnjeg festivala. Dizajn plakata i kataloga radio je Vladimir Mićković, autor festivalskog spota Damir Pirić, a i ove godine nagradu će dodijeliti i Studio 88.

Kopirati
Drag cursor here to close