Nešto se dobro kuha

Uskoro nova predstava na daskama mostarskog HNK

Riječ je o predstavi "Anđeo uništenja" prema tekstu austrijske nobelovke Elfride Jelinek, koja će prvi put biti predstavljena bosanskohercegovačkoj publici u veljači iduće godine.
Kultura / Kazalište | 06. 12. 2021. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru započelo je s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), u suradnji sa austrijskom redateljicom Sabine Mitterecker.

Riječ je o predstavi "Anđeo uništenja" prema tekstu austrijske nobelovke Elfride Jelinek, koja će prvi put biti predstavljena bosanskohercegovačkoj publici u veljači iduće godine.

U predstavi će igrati Jelena Kordić Kuret i Dražen Pavlović iz HNK Mostar te Džana Džanić, Selma Alispahić i Sead Pandur iz SARTR-a.

Elfride Jelinek u svojoj drami provocira tezom da su ljudi masovno ubijali druge u dionizijskom zanosu te da je holokaust bio i orgija smrti.

Strašni događaj iz austrijske povijesti na koji se Jelinek referira u svome djelu poznat je kao Masakr u Rechnitzu: na zabavi u austrijskom dvorcu barunice Margit von Battyány-Thyssen gosti su nakon svadbe odlučili pogubiti 180 mađarskih Židova, koji su tu bili na prisilnom radu.

U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima, tragovi zločina su uklonjeni, masovne grobnice nikada nisu pronađene.

Protiv te šutnje ustaje Elfride Jelinek u ovom komadu, šutnje koje izjeda tkivo nacije i koje nikakvo dobro ne može donijeti. Jelinek inzistira na razgovoru, na tome da o vlastitim zločinima moramo govoriti kako bismo se jednog dana mogli pomiriti sa samima sobom i svojom prošlošću.

Komad je dobio nekoliko kazališnih nagrada za najbolji tekst, a praizveden je u münchenskom Komornom teatru.

Kopirati
Drag cursor here to close