Sarajevo

U Pozorištu mladih otvoren treći studentski festival Postfest

Svečano otvoren treći međunarodni studentski, pozorišni i filmski festival POSTFEST Sarajevo 2021
Kultura / Kazalište | 06. 11. 2021. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Pozorištu mladih Sarajevo je sinoć otvoren treći studentski festival Postfest!

Festival je otvorio mladi i perspektivni glumac Harun Ćehović, a publici se obratio dosadašnji direktor i osnivač festivala, Zlatko Sofović. Također, obratila se i nova direktorica festivala, Adna Rizvan.

Festivalski sadržaji su započeli predstavom s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, “PSIHOZA U 4:48” u režiji studentice Ajle Bešić. U predstavi su igrali: Vedad Čano, Emina Topolović, Elma Fetić i Sara Seksan.

“PSIHOZA U 4:48” je rađena po istoimenom tekstu Sarah Kane, koja u centar zbivanja stavlja fragmentirajući subjekt koji prolazi kroz jednu od svojih depresivnih epizoda. Poetskim jezikom izražava najdublja osjećanja koja se u tim trenucima bude: ljubav, mržnju, strah od smrti i duboku želju za životom.

Glavni događaj, koji služi kao vezivno tkivo ovih poetskih scena, jeste sukob između subjekta i glavnog doktora na odjelu za psihijatriju, koji depresiju označava kao bolest, a nju kao osobu koju je jedino moguće izliječiti antidepresivima. M

eđutim, ona smatra da je jedino može izliječiti ljubav. Svaka scena predstavlja jedan segment depresije koja sve više gradira i koja je tjera dalje u smrt. Ipak, na kraju se, zbog jake želje da u životu osjeti pravu i istinsku ljubav, uspijeva spasiti i izvući iz depresivne epizode.

Nakon predstave održan je i POSTFESTUM, okrugli sto na kojem se razgovaralo o predstavi, razmjenjivali savjeti, kritike, pohvale itd., a kojeg je moderirao student dramaturgije, Benjamin Konjicija.

Time je i službeno završen prvi dan POSTFEST-a, a za vikend nas očekuju dva filmska slota, masterclaas i dvije kazališne predstave!

Organizatori su se zahvalili svima koji su bez obzira na sve vremenske neprilike uspjeli doći u Pozorište mladih!

Podsjećamo, Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo organizator je trećeg izdanja studentskog festivala POSTFEST, koje od ove godine pored kazališnog programa ima i filmski!

Festival će ugostiti studente sa šest regionalnih akademija od 5., 6. i 7. studenog 2021. godine u Sarajevu.

Pozorišni program se održava u Pozorištu mladih Sarajevo, a filmski u kinu Meeting Point.

Pod sloganom RE:START studenti i studentice žele da ponovo uživaju u kazalištu i filmu, te kroz druženje naprave nove fantastične suradnje! Festival su podržali fondacija Schuler Helfen Leben Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close