Promocija

U Mostaru o zanatima u BiH: Jedini hercegovački kazandžija predstavio radove

Kultura / Kazalište | 16. 09. 2017. u 06:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom Centru za kulturu predstavljena je knjiga 'Tradicija BiH - zanati' autora Mehmeda Pargana, a u okviru jednodnevne konferencije 'Zanati - prošlost, sadašnjost, budućnost'.

'Tradicija BiH – zanati', knjiga je koja je na jednom mjestu uspjela objediniti sve tradicionalne zanate, te predstavlja vrlo zanimljiv osvrt na povijest razvoja tradicionalnog zanatstva.

U nastojanju da se tradicija zanata u Bosni i Hercegovini otrgne od zaborava i oživi kroz nove školske programe i da se uspostavi jednostavni registar zanata, Pargan donosi obimnu sintezu koja obuhvaća povijesni period razvoja zanatstva te pregled od oko 180 zanata, sa detaljnim opisom i kulturno povijesnim kontekstom.

Također, knjiga govori o srednjovjekovnim gradovima, bogomoljama i svemu onome u čijoj su izgradnji sudjelovali čuveni klesari i umjetnici. Knjiga se nadovezuje na prethodno autorovo djelo, knjigu 'Stari umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini'.

Osim autora o knjizi su govorili Ivanka Miličević - Capek i profesor s tuzlanskog univerziteta Senahid Hadžić. "U službi obrtništa svi su prirodni elementi zemlja, zrak voda i vatra, a u suglasju s prirodom iskorištavani su svi dostupni resursi drvo i kamen, plina, kosti i ostalo", navela je između ostaloga Miličević - Capek.

"U ovoj knjizi je obrađena ljudska djelatnost o kojoj se u dosadašnjoj historiografiji i publicistici nije toliko istraživalo i pisalo, bar ne na ovaj način i sa ovakvim pristupom", kazao je Hadžić. Posjetitelji su prije i nakon promocije knjige mogli vidjeti kako u praktičnom smislu nastaju pojedini predmeti iz tradicije BiH. Svoje radove je predstavio jedini kazandžija u Hercegovini Husein Beganović iz Blagaja.

Kopirati
Drag cursor here to close