Gostovanje glumaca

Trilogija 'Janje/kokoš/orao' u Mostaru; Ulaznice je osvojila...

Kultura / Kazalište | 02. 06. 2015. u 12:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 05. lipnja s početkom u 19 sati, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, odigrat će se trilogija 'Janje - kokoš - orao'.

Predstava je rađena u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (Hrvatska), sarajevske Scene MESS (BiH), te beogradskog BITEF Teatra (Srbija), a autori teksta su Jelena Kovačić (Janje), Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić i Dario Bevande (Kokoš), te Tvrdoglavogi i Franz Xaver Kroetz (Orao).

Režiju potpisuju tri mlade redateljice, Anica Tomić za 'Janje', Zagreb; Selma Spahić za 'Kokoš', Sarajevo i Ana Tomović za 'Orao', Beograd. U ovoj "regionalnoj trilogiji" sudjeluje 14 glumaca, a u cijeli projekt uključeno je 100-tinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih suradnika. 

Narodno pozorište i Bljesak.info su nagradili jednog čitatelja sa dvije ulaznice za ovu predstavu. Ulaznice je osvojila Larisa Babaja. Dobitnica je putem maila obaviještena o preuzimanju ulaznica.

Okvirna tema svih predstava jeste široki dijapazon referencija na ratove koji su se vodili u "regiji" kao i na njegove posljedice, rečeno je. Predstava "Janje" pripovijeda priču o Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu, smještajući ga izravno u samo Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kada je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenoćište.

"Kokoš" govori o bosansko-hercegovačkom ratu, ali i svakom ratu u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti. Beogradska predstava "Orao" se temelji na problemima mira za one koji su sudjelovali u ratu i u njemu nastradali, o "njihovim" i "našim".

Projekt "Stoljeće jedne porodice" financiran je iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014. Projektom se željelo pridonijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja raznolikosti, suprotstavljajući se nacionalizmu otvorenim suočavanjem s prošlošću, gdje se naglašava multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Nakon predstave slijedi panel diskusija na maloj sceni NP Mostar, u Studiju 64. Diskusija je otvorena za sve novinare i publiku koja je gledala predstavu. Broj ulaznica u prodaji je ograničen i moguće je napraviti rezervacije telefonom na broj 036 550 128 ili porukom u inbox facebook stranice Narodno pozorište Mostar. Cijena ulaznice je 10 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close