Mostarski teatr mladih

"Tri gvineje" na Memorijalnoj sceni 2532

Predstava je nastala kao plod tromjesečne kazališne radionice „Kreativno čitanje teksta“.
Kultura / Kazalište | 05. 02. 2019. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U okviru eMTeeM - ove manifestacije "Rođendan s prijateljima", a u saradnji s Agencijom lokalne demokratija LDA iz Mostara, večeras će na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 19 sati biti izvedena predstava "Tri gvineje" iz Beograda.

Predstava je scenska adaptacija prva dva dijela istoimenog eseja, jednog od posljednjih radova Virginie Woolf, s dodanom poezijom pjesnika Wilfreda Owena.

Pred početak II svjetskog rata, odgovarajući na pitanje prijatelja „Kako žene mogu pomoći da se spriječi rat?“, u spomenutom eseju Virginia analizira društveni položaj žena i moć koju one imaju u društvu. Poseban fokus je na obrazovanju i njegovom odnosu prema militarizmu. Predstava analizira nasilne i nehumane aspekte patrijarhalne kulture, a gvineja je novčić koji se prilaže za unapređenje obrazovanja žena.

Predstava je nastala kao plod tromjesečne kazališne radionice „Kreativno čitanje teksta“ namijenjene srednjoškolkama, kao proizvod timskog rada i kreativnosti.

Režiju potpisuje Bojan Milosavljević, a igraju Vanja Halupa, Emilija Tasić, Sofija Stojanović i Luna Škopelja, inače polaznice ove radionice.

 

 

 

Ulaz na predstavu je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close