Performans

''Teatar na trgu'' u četiri grada i preko 40 mladih ljudi

Performansima u četiri grada je prisustvovalo više od 1000 ljudi, a na istom je kreativni tim Studio Teatra radio pet mjeseci.
Kultura / Kazalište | 29. 06. 2022. u 09:23 Bljesak.info
Teatar na trgu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studio Teatar je uspješno realizirao projekt ''Teatar na trgu'', produciranje i izvođenje teatarskog performansa na trgovima u četiri grada u Bosni i Hercegovini.

U samom performansu sudjeluje preko četrdeset mladih iz Novog Travnika, Busovače, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zenice, a autori istog su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, dramski pedagog i producent Oliver Jović i glumac Senad Milanović.

Umjetnički direktor performansa ''Teatar na trgu'' je Nusmir Muharemović, a producent Mirza Begović.

Performansima u četiri grada je prisustvovalo više od 1000 ljudi, a na istom je kreativni tim Studio Teatra radio pet mjeseci.

''Teatar na trgu'' je jednosatni spoj glumačke i performativne igre, glazbe i plesa, kroz koje mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i probleme koji tište kompletno bosanskohercegovačko društvo. Performans je ujedno i poruka mladih ljudi da se bore za bolje i ljepše sutra i da hoće da sudjeluju u kreiranju svjetlije budućnosti za sve nas.

Kroz ovaj projekt mladi su kroz različite radionice sa profesionalcima iz oblasti teatarske umjetnosti učili osnove iz oblasti glume, pokreta, govora i plesa.
Osim Studio Teatra kao nositelja projekta, partneri u realizaciji su i AmfiTeatar Busovača, Mješovita srednja škola Busovača, Općina Novi Travnik, Kazalište ''Talija'' Novi Travnik, Dom kulture Gornji Vakuf – Uskoplje, Teatar mladih ''Česta'' Gornji Vakuf – Uskoplje.

''Teatar na trgu'' se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koju finansira Austrijska razvojna suradnja.

Kopirati
Drag cursor here to close