Mostar

'Sumnjivo lice' otvara Lisku, ulaznice gotovo rasprodane

Kultura / Kazalište | 18. 04. 2016. u 11:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje izdanje kazališnog festivala 'Mostarska liska' održat će se od 20. do 27. travnja, a na otvaranju festivala, u srijedu 20. travnja, Hrvatsko narodno kazalište Osijek izvest će predstavu Branislava Nušića 'Sumnjivo lice'.

"Na naš javni poziv prijavilo se 20 teatarskih kuća s 22 predstave, a umjetničko vijeće odabralo je sedam predstava koje će biti izvedene na ovogodišnjem festivalu. Iako je ove godine bilo nešto manje prijavljenih predstava, to ne znači da je selekcija manje kvalitetna, naprotiv. Uspjeli smo u Mostaru okupiti neke od najboljih predstava iz Bosne i Hercegovine i regije", kazao je na konferenciji za novinare direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović.

Nakon gostovanja HNK Osijek, 21. travnja RI Teatar iz Rijeke izvest će predstavu 'Hetero parada', a zatim slijede predstave 'Urnebesna tragedija' Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke (22. travnja), 'Teferič' sarajevskog Kamernog teatra (23. travnja), 'Hotel Plaza' Narodnog pozorišta Mostar (24. travnja), 'Buba u uhu' Narodnog pozorišta Sarajevo (25. travnja) i na kraju 'Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera' u izvedbi Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca (26. travnja).

Umjetnička direktorica Narodnog pozorišta Mostar Amela Kreso istaknula je kako vlada veliko zanimanje za ovogodišnju 'Mostarsku lisku'.

"Za sve predstave karte su skoro rasprodane i to nas jako raduje. Mostar će ovih osam dana zaista živjeti uz Narodno pozorište", istaknula je Kreso. Dodala je kako će festival otvoriti federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Zatvaranje festivala planirano je za nedjelju, 27. travnja, kada će biti dodijeljene nagrade za najuspješnije predstave i glumce, a nakon toga izvan konkurencije bit će izvedena predstava 'Dame biraju', redatelja Admira Glamočaka.

U stručnom žiriju, koji će dodijeliti nagrade na najbolju predstavu, najbolju režiju te najboljeg glumca i glumicu, bit će glumica Jasna Diklić, redateljica Mirela Trepanić, te autor i producent Nihad Kreševljaković.

Bit će dodijeljena i nagrada publike za najbolju predstavu, kao i nagrada medija o kojoj će odlučivati novinarke Andrijana Copf, Ilijana Azinović i Besima Svrako.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar istaknuo je kako kronični financijski problemi, koji godinama muče mostarske kulturne ustanove, nisu previše utjecali na organizaciju ovogodišnje 'Mostarske liske'.

"Ove godine, zahvaljujući odnosu naših osnivača i sponzora, i mogu slobodno reći, našem angažmanu, nismo imali problema koji bi ugrozili organizaciju 'Mostarske liske' i sve je išlo puno lakše, za razliku od prethodnih godina", kazao je Mujkanović.

Kopirati
Drag cursor here to close