Mostarski teatar mladih

"Romska bajka" za kraj festivala

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić.
Kultura / Kazalište | 01. 09. 2022. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras, 1. rujna, posljednjeg dana 47. Mostarskog teatarskog festivala - Festivala autorske poetike,  publici će na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20:00 sati eMTeeM ponuditi osmu izvedbu predstave "Romska bajka".

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Almedina Mukabel, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu. Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.

Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju. Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.

Nakon predstave festivalski žiri priopćit će svoju odluku o dodjeli četiri nagrade Mravac i nagrade za dramaturgiju koja nosi ime Ljubice Ostojić.

Kopirati
Drag cursor here to close