Djetinjstvo koje traje – Lutkarenje, Grad i mi

Promocija monografije povodom 70. rođendana Lutkarskog kazališta Mostar

Raskošno monografsko izdanje, objavljeno pod imenom ''Djetinjstvo koje traje – Lutkarenje, Grad i mi'' osmislio je i uredio književnik i novinar Darko Juka.
Kultura / Kazalište | 18. 11. 2022. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu proslave 70 godina neprekinutoga umjetničkog rada Lutkarskoga kazališta Mostar, u utorak, 22. studenog 2022. godine, s početkom u 19 sati, u Umjetničkoj galeriji kraljice Katarine u Mostaru bit će upriličeno svečano predstavljanje kazališne monografije.

Raskošno monografsko izdanje, objavljeno pod imenom ''Djetinjstvo koje traje – Lutkarenje, Grad i mi'' osmislio je i uredio književnik i novinar Darko Juka, a knjiga sadržajno nudi lepršav presjek sedam desetljeća dugoga stvaralačkog puta Lutkarskoga kazališta Mostar i svih mališana koji su rasli uz njegove antologijske predstave.

''Neizmjerno cijeneći ovu instituciju koja znači prvi susret mališana s umjetnošću, koja je važnom poveznicom između djetinjstva, mladosti i životne zrelosti, koja djeci nudi veselje i osmijehe, ujedno im usađujući ispravno poimanje neprolaznih moralnih i uljudbenih vrijednosti, uređivačku sam zadaću prihvatio kao osobni izazov, u potpunosti se posvetivši najboljoj mogućoj realizaciji iskazane želje rukovodstva Lutkarskoga kazališta Mostar. Stvorili smo knjižni spomenik jednomu trajanju, jednomu svjetlu koje nije ugaslo unatoč svim iskušenjima kojima je bilo, ili jest, izloženo. Ova je monografija pečat nad proteklih sedamdeset godina i on ostaje svjedočiti strast koja se neumorno rasplamsava s kazališnih daski LKM-a kojemu od srca želim još mnoštvo velikih jubileja'', kazao je Juka.

Ravnatelj Oreč ističe kako su itekako svjesni svoje velike odgovornosti u društvu.

''To nas zapravo pogoni svaki dan, dajući nam novu snagu, predano i s nepresušnom ljubavlju, raditi svoj posao. Danas Lutkarsko kazalište Mostar ima plodonosan spoj iskusnih i mladih lutkara punih entuzijazma, htijenja i predanosti. Imamo nepobjedivu želju i dalje lutkariti i u desetljećima koja su pred nama nastaviti trajan i, unatoč svim izazovima, neprekinut rad naših dičnih prethodnika. Nastavljamo bajku koja traje već 70 godina i, kao pravi zanesenjaci i zaljubljenici u svoj poziv, težimo i gledamo u zvjezdano nebo, nebo na kojemu je jedna od onih sjajnih zvijezda ponad našega grada upravo Lutkarsko kazalište Mostar'', poručio je Oreč.

Slavljenička monografija Lutkarskoga kazališta Mostar, osim mnoštvom fotografija iz svih razdoblja kazališnoga djelovanja, obiluje i tekstovima regionalno i svjetski priznatih redatelja, scenarista i dramaturga, posvećenih upravo rođendanu LKM-a.

Osim Oreča i Juke, u utorak će ju predstaviti i dr. Antonija Bogner-Šaban, znanstvena savjetnica pri Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti HAZU-a te dr. Tina Laco s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uz voditelja Borisa Čerkuča i nastup mladih glazbenika Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara. Ulazak je besplatan, svi su dobrodošli.

Kopirati
Drag cursor here to close