Zaplet 11

Priznanje za Jelenu Kordić Kuret

Glumica mostarskog HNK proglašena glumicom večeri na festivalu glumca Zaplet 11 koji se održava u Banja Luci.
Kultura / Kazalište | 23. 10. 2019. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za glumicu večeri na Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet 11" u Banja Luci proglašena je Jelena Kordić Kuret, koja je u ulozi Vesele pobrala brojne aplauze.

"Kvaliteta predstave 'Gnijezdo' je u tome što može pružiti utjehu, u tom smislu što publika može da se prepozna i da se identificira sa svim ovim situacijama. Svaki čovjek zna što se u njegovoj obitelji događa u četiri zida. Pokušavajući razbiti taj četvrti zid, i kroz tu šalicu kave ili čaja, želimo biti autentični onome što mi svi jesmo", izjavila Jelena Kordić Kuret povodom proglašenja.

Predstava 'Gnijezdo' je komad o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – što učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. Dok jedni žele promjene drugi pokušavaju argumentirano upozoriti zašto one nisu moguće.
 Rastrgnuti obiteljskim tajnama, nerealiziranim ljubavima, ratnim ožiljcima i viškom majčinske ljubavi, oni tek mogu proizvesti neverin u lokvi vlastite nepomičnosti, progovarajući vrlo otvoreno o (ne)mogućnosti komuniciranja i međusobnog (ne)razumijevanja.

Kako je u tekstu o predstavi napisao Dragan Komadina, ''u svojoj specifičnoj ekspoziciji ''Gnijezdo“ istražuje odnose glumaca s publikom te njihovo bivanje u izvedbenom prostoru. Gledalište postaje proširena pozornica, a publika aktivnim, dragim gostom, a kasnije i svjedokom kazališnog čina. Uvodni se dobrosusjedski ugođaj postupno transformira u scenu susreta u jednoj mostarskoj obitelji s jasno definiranim likovima i okolnostima''.

Kopirati
Drag cursor here to close