Anđelko Mikulić

Prigodna marka HP Mostar '100. obljetnica spašavanja hercegovačke djece'

Kultura / Kazalište | 05. 09. 2017. u 06:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnom poštanskom markom obilježava 100. obljetnicu spašavanja hercegovačke djece. Katastrofalna glad pogodila je Hercegovinu 1917. i 1918. godine. Smrt je kosila sve više i više ljudi, a najugroženija su bila djeca. Očajan zbog sudbine svog naroda fra Didak Buntić, franjevac, svećenik i dobročinitelj koji je cijeloga sebe davao za dobro svoga naroda, traži pomoć na sve strane.

Otvara kuhinju za siromašne, moli pomoć od vlasti, čak odlazi moliti i na carski dvor u Beč. Uvidjevši kako pomoći nema s prijateljima iz Hrvatske poduzima nevjerojatan pothvat. Akciju zbrinjavanja tisuća gladne djece u obiteljima, najviše u Slavoniji i Srijemu. Djeca su posebnim vlakovima putovala od Mostara do Bosanskog Broda gdje su ih domaćini prihvaćali.

Prvi vlak s gladnom hercegovačkom djecom krenuo je iz Mostara 10. 9. 1917. Uslijedili su i drugi vlakovi, a posljednji je bio vjerojatno 9. 5. 1918. godine. O velikodušnom prihvatu djece u Slavoniji postoje brojna svjedočanstva, a fra Didak je svojim činom učinio nemoguće i zaslužio naziv „spasitelj sirotinje“.

Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 5. rujna 2017., je Anđelko Mikulić. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close