NP Mostar

Premijera predstave 'Buđenje kamenog spavača' u Narodnom pozorištu Mostar

Kultura / Kazalište | 28. 02. 2012. u 11:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom premijere nove predstave danas je u Narodnom pozorištu (NP) Mostar održana konferencija za medije putem kojih je javnost upoznata o kakvom projektu je riječ.

Iako u veoma teškim uvjetima kolektiv NP Mostar je uspio da mostarskoj publici predstavi novi projekt. O poetskoj drami najviše je govorio direktor NP Mostar Šerif Aljić koji je istaknuo kako predstava govori o povijesti Bosne, odnosno bosanske države i to o periodu između 1444. i 1463. godine. U predstavi je korištena poezija Maka Dizdara.

"Publici je predstava trebala biti prezentirana krajem prošle godine, ali zbog izuzetno teške financijske situacije, te u posljednje vrijeme zbog vremenskih neprilika premijera je bila prolongirana. Sasvim slučajno premijera predstave će biti za Dan neovisnosti BiH", rekao je Aljić. 

Premijera predstave 'Buđenje kamenog spavača' je planirana za 01. ožujak u 20 sati, a cijena ulaznica je 10 KM. Nakon toga predstava će se naći na redovnom repertoaru NP Mostar, a o terminima će javnost biti blagovremeno informirana.

 Svoje viđenje predstave i svojim ulogama u istoj, pored Aljića, govorili su Maja Lasić, Emir Sejfić, Alma Fazil Obad, Vedran Vilogorac i Amna Hadrović Hadžiosmanović. Pored navedenih u predstavi još igraju Mirsad Elezi, Jasmin Krpo i Miralem Miki Kolečić. Aljić je još istaknuo kako je već dogovoreno da predstava gostuje na Mostarskom proljeću.

Scenografiju i kostimografiju je radio dr. Salko Pezo, dok je za izbor glazbe bila zadužena Alma Fazil Obad. Također bitno je napomenuti da je spomenutoj press konferenciji prisustvovao mali broj medija, iako su pozivi odaslani prema svim medijskim kućama.

Kopirati
Drag cursor here to close