HNK Mostar

Predstava "Zid" – od natječaja do premijere

''Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pružilo je divan primjer drugim institucijama jer natječaja za mlade dramske pisce i redatelje kronično nedostaje''.
Kultura / Kazalište | 01. 07. 2022. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predstava 'Zid' završna je faza naša dva projekta. Prvi od njih bio je Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina koji smo, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, objavili 2020. godine. Prvonagrađeni rad na tom Natječaju bio je dramski tekst 'Zid' koji je napisala Ružica Aščić. Nakon toga smo, 2021. godine, raspisali Natječaj za mladog redatelja koji će režirati spomenuti prvonagrađeni dramski tekst. Odabrana je redateljska eksplikacija Christiana Jean-Michela Jalžečića'', kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe predstave ''Zid''.

''I evo nas u završnoj fazi ta dva natječaja, pred premijerom, pred praizvedbom 'Zida' koji je napisala Ružica Aščić, a koji režira Christian Jean-Michel Jalžečić. Stoga je ova predstava, između ostalog, i pokazatelj institucionalne zrelosti Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Ovom predstavom pokazujemo da nismo samo dio bosanskohercegovačke i hrvatske kazališne scene nego i njen aktivni sudionik, kazališna kuća koja gradi i razvija tu istu scenu, koja mladim dramskim piscima i redateljima pruža institucionalnu podršku i omogućava profesionalni angažman'', zaključio je Vukoja.

Foto: PR / Predstava Zid

Redatelj predstave Christian Jean-Michel Jalžečić zahvalio se ravnatelju Ivanu Vukoji i pohvalio inicijativu HNK Mostar.

''Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pružilo je divan primjer drugim institucijama jer natječaja za mlade dramske pisce i redatelje kronično nedostaje. Što se mene tiče 'Zid' je jedna velika predstava, od ansambla do priče, scenografije, glazbe i glumačkih bravura'', istaknuo je Jalžečić.

''Zid je metafora svih onih zidova koje smo zaboravili, koje smo ostavili i koje moramo srušiti kako bismo nešto novo izgradili. Ovo je jedna univerzalna priča koja se ne odnosi samo na Mostar i koja će biti svugdje prihvaćena'', kazao je Jalžečić.

''Iskoristila bih priliku da zahvalim Upravi kazališta na čelu s ravnateljem Ivanom Vukojom jer su pokazali zrelost pri transparentnosti postupanja i dajući šansu mladim ljudima. Kao dramaturginja dobila sam mogućnost ući u adaptacijski zahvat na tekstu da ga interpoliram i prilagodim aktualnosti kako grada u kojem radimo, tako i ansambla s kojim radimo'', naglasila je autorica adaptacije i dramaturginja Dorotea Šušak.

''Zahvalila bih se ansamblu koji je u svim generacijama pokazalo veliku iskustvo i spremnost na suradnju, beskompromisno su se dali u tom smislu. Bavimo se zidom kao prostorom transponiranja različitih oblika transgeneracijske svijesti i različitih socijalnih panika, zatim prostora fikcije i fakcije. S jedne strane tu je pseudorealizam, a s druge strane farsičnost i farsa, odnosno uz predstavu možete plakati, a opet i smijati se. Važno je pokazati cijeli dijapazon emocija s kojim se svatko od nas nosi'', kazala je Šušak.

Foto: PR / Predstava Zid

''U ime ansambla reći ću da je raditi s Christianom i Doroteom bilo fenomenalno. Hvala i ravnatelju koji je podržao neke naše zahvate koji su možda bili glumački rizični, ali su se na kraju isplatili. Jer što je kazalište bez rizika, trebamo uvijek otvarati nove stvari i to je ono što Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru radi. Smatram da imamo super predstavu koja je pametna i zabavna, da će i nasmijati i rastužiti ljude. Hvala ansamblu i hvala tehnici HNK Mostar koja nas prati na svakom koraku kako bismo mi glumci mogli dobro raditi'', kazao je Ivo Krešić.

Premijera "Zida" održat će se 2. srpnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

U središtu su ove drame tri generacije jedne obitelji koje se skupa s nekoliko stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive.

U predstavi igraju Robert Pehar, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Sanda Krgo Soldo, Ana Franjčević, Nikolina Marić, Ana Ljubić/Rafaela Perić i Miro Barnjak.

Reprizne su izvedbe 7.7. i 8.7. u 20 sati. Ulaznice za reprizne izvedbe moguće je rezervirati pozivom na broj 036/446 024 ili slanjem poruke putem FB Messengera ili Instagram Directa.

Kopirati
Drag cursor here to close