Pred 50 gledatelja

Predstava “Nema me” otvorila 12. Dane kazališta “Vitez 2020”

Predstava "Nema me" istražuje i propituje odnos pojedinca i mase.
Kultura / Kazalište | 21. 09. 2020. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavom “Nema me” Gradskog kazališta mladih Vitez započeli su 12. Dani kazališta "Vitez 2020". Predstava je biti odigrana u Kazališnoj dvorani Vitez pred 50 gledatelja, sukladno propisanim mjerama i naredbama nadležnih institucija.

Predstava koja na vrlo izravan način progovara o velikim problemima današnjice, svim oblicima nasilja i zlostavljanja, izrazito je apelativna. Progovara o odnosu pojedinca I društva u cjelini, a upravo šalje krik društvu da se probudi i učini sve kako bi krenulo putem ozdravljenja. Publika je vrlo emotivno doživjela predstavu, a mlade viteške glumce nagradila je na koncu višeminutnim pljeskom.

"Predstava ukazuje na značajne probleme našega društva, ali na neki način metaforički progovara i o stanju u kojemu se nalazi sama kultura. Netko ju je zatvorio u podrum i uvjerava nas da je tako najbolje. Ipak, usprkos višestruko složenom stanju mi nećemo dopustiti da ostane zaključana u tamnici, nastavit ćemo stvarati i raditi", kazao je za medije Ivan Sajević, voditelj GKM Vitez.

Predstava "Nema me" istražuje i propituje odnos pojedinca i mase. Pojedinac prikazuje žrtve otmice, nasilja, medijskog linča, emotivne manipulacije, inertne birokracije kojima su "vezane ruke". Pojedinac, u ovo slučaju, nemoćan je izboriti se protiv nemilosrdnog društva u cjelini. S druge strane, društvo zbog vlastite superiornosti tlači, ponižava, omalovažava, ignorira, zastrašuje, obeshrabruje, diskreditira pojedinca, odnosno žrtvu.

Predstavu je režirao Marko Mirković, a rađena je kroz istraživanje i adaptaciju teksta "Ja ili neko drugi" Maje Pelević.

U predstavi igraju: Monika Maros, Franko Bralo, Elena Stojak, Luka Baškarad, Minela Salkić, Robert Šafradin, Ines Pavlović, Ivan Žuljević, Sara Šantić, Nikola Lujić, Sunčica Strukar. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević, a asistent režije Bruno Grebenar. Tehnička potpora je Mirna Matić, a grafičku pripremu potpisuje Borislav Sučić.

Ovogodišnje kazališne dane u Vitezu podržali su Federalno ministarstvo kulture i športa te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB. Iz GKM-a Vitez su uputili i zahvalu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, koji tijekom proteklih godina u značajnoj mjeri podržavaju njihov rad.

Kopirati
Drag cursor here to close