'Mostarsko ljeto'

'Ježeva kućica' odigrana u Pozorištu lutaka Mostar

Predstava je premijerno izvedena na sceni BNP Zenica u prosincu prošle godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru
Kultura / Kazalište | 20. 08. 2020. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Pozorištu lutaka Mostar, u okviru kulturne manifestacije 'Mostarsko ljeto 2020' u srijedu je odigrana predstava 'Ježeva kućica' autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

'''Ježeva kućica' je klasik, Branko Ćopić, mada se pokazala evo u doba korone koliko je, zapravo, važan taj segment voljenja doma ma kakav on bio. Ustvari, da ga shvatimo kao mjesto naše oaze mira, veselja, sreće, gdje se uvijek možemo vratiti i biti ono što zaista jesmo'', istaknula je Anđela Ilić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koja igra glavnog junaka predstave Ježurka Ježića.

Predstava 'Ježeva kućica', kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

Inače, predstava je premijerno izvedena na sceni BNP Zenica u prosincu prošle godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru.

Foto: PR / Ježeva kućica odigrana u Mostaru

''Predstavu smo igrali u Zenici, te smo imali nekoliko gostovanja. Pokazala se zaista lijepo, mjuzikl je u pitanju, pa onda, naravno, djeca reagiraju. Ima dosta muzike, smiješna je, mi se zabavljamo na sceni, pa tako se i djeca zabavljaju'', kazala je Ilić.

Dodala je da mnogo voli igrati u predstavama za djecu.

''Meni je zaista lijepo igrati u Mostaru. Prošle godine smo gostovali sa predstavom 'Prodani smijeh'. Inače, pošto glumim većinom u predstavama za odrasle, jako volim da glumim u predstavama za djecu, jer mislim da su djeca ipak iskreniji gledaoci, ako ništa srčaniji su i znaju to iskreno pokazati. Ako im se sviđa sviđa, ako im se ne sviđa predstava odmah ćete vidjeti da im se ne sviđa'', rekla je Ilić.

U predstavi osim Ilić igraju i Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić, te Abidin Čolaković.

U petak, 21. kolovoza 2020 godine bit će održana večer turske kulture. Tim povodom bit će upriličena izložba ebru umjetnosti pod nazivom "Krug" autora Tarika Zagorčića, a koja će biti održana u Institutu Yunus Emre sa početkom u 20 sati, priopćili su organizatori 'Mostarskog ljeta'.

Kopirati
Drag cursor here to close