Premijerna izvedba

Predstava 'Heroj nacije' otvara ovogodišnju Mostarsku lisku

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u sedam kazališnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
Kultura / Kazalište | 22. 09. 2021. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijernom izvedbom predstave "Heroj nacije", nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, u četvrtak, 23. rujna, u Mostaru će svečano biti otvoreno osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska".

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u sedam kazališnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te koncertu kojim će 30. rujna festival biti zatvoren, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

''I ove smo kao i prethodnih godina imali oko 50 prijava za festival iz pet zemalja okruženja pri čemu smo izvršili odabir sedam predstava za glavni, natjecateljski program'', kazao je novinarima direktor NP Mostar Almir Mujkanović.

Po njegovim riječima, pored glavnog, natjecateljskog dijela, ovogodišnji festival obiluje dodatnim sadržajima u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i brojni drugi sadržaji.

''Mislim da je to više nego dovoljno da Mostar, odnosno Narodno pozorište u Mostaru u određenom smislu bude centar kulturnih događanja u narednim danima'', ustvrdio je Mujkanović.

Umjetnički direktor NP Mostar i selektor festivala Emir Spahić kazao je kako će usprkos pandemiji ovogodišnja Mostarska liska publici ponuditi sedam kvalitetnih predstava od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine, te po jedna iz Hrvatske i Srbije.

''Usprkos svim problemima mislim da ćemo i ove godine imati sadržajno jako kvalitetan festival'', naglasio je Spahić i pozvao ljubitelje komedije da se pridruže ovogodišnjoj Mostarskoj lisci.

Govoreći o predstavi "Heroj nacije" koja otvara ovogodišnji festival, redatelj Goran Damjanac je istaknuo kako je riječ o crnoj komediji pisca Ivana M. Lalića te o djelu koje je na tragu onog najboljeg "što imamo od balkanskog humora".

''To nije samo humor radi humora ili ona kabaretska ili mjuziklovska zabava, to je vrlo promišljen humor'', kazao je Damjanac i izrazio zadovoljstvo što je u Mostaru imao priliku raditi na ovom projektu.

Zadovoljstvo radom na predstavi na konferenciji su izrazili i dramaturg predstave "Heroj nacije" Kemal Bašić, scenografkinja i kostimografkinja Azra Imamović, te glumci Saša Oručević i Amela Kreso.

Program 16. MFK 'Mostarska liska'

Na rasporedu ovogodišnje Mostarske liske 24. rujna je komedija "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Naredne večeri, 25. rujna, nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar s predstavom "Ja od jutra nisam stao" autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedjelja, 26. rujna, rezervirana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu "Pozorište za početnike" autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka.

U ponedjeljak, 27. rujna, stiže ansambl pozorišta Planet Art Zagreb, a predstavit će se s komedijom "Ritina škola" autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

U utorak, 28. rujna, slijedi izvedba predstave "Sakati Bili sa Inišmana" autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Posljednje večeri natjecateljskog dijela festivala, u srijedu, 29. rujna stižu gosti iz Srbije - Kruševačko pozorište, s predstavom "Čekajući Godoa" autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

Zatvaranje festivala održat će se u četvrtak, 30. rujna, svečanom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom bh. sevdah benda Divanhana u čast nagrađenih.

Za stručno ocjenjivanje predstava Mostarske liske ove godine zaduženi su dramaturg Almir Imširević, redatelj Marko Misirača, te glumac i redatelj Velimir Njirić.

Žiriji medija čine novinarke Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV), a žiri publike Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić.

Sve predstave i koncert bit će održani na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar s početkom u 20 sati, uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi.

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice je 10 maraka, a dostupni su i paketi po cijeni od 50 maraka (ulaz na sve predstave festivala te koncert).

Iz NPM-a napominju kako je, u skladu s epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja ograničen.

Kopirati
Drag cursor here to close