Banja Luka 2020

Pozorištu lutaka Mostar nagrada za kolektivnu animaciju

Glumci Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy dobili su Nagradu za kolektivnu animaciju.
Kultura / Kazalište | 13. 10. 2020. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 19. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Banja Luka 2020. mostarsko Pozorište lutaka vratilo se sa još jednom značajnom nagradom.

Glumci Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy dobili su Nagradu za kolektivnu animaciju.

Ovo priznanje dodijeljeno im je za uloge u predstavi "O nježnosti", nastaloj prema ideji i u režiji Ines Pašić. Ovo je već šesta značajna nagrada koju je osvojila ova predstava na tri festivala na kojima se do sada natjecala.

Inače, ovaj banjalučki festival je jedna od najznačajnijih međunarodnih festivalskih smotri lutkarstva u cijeloj regiji, a Pozorište lutaka Mostar je svojim predstavama zaslužilo da bude njegov redovni učesnik.

Ove godine u konkurenciji je bilo dvanaest predstava iz osam evropskih zemalja, a osim visokih ocjena Stručnog žirija ovu predstavu je burnim aplauzom ispratila i oduševljena banjalučka publika.

Pozorište lutaka uskoro sa predstavom “O nježnosti” odlazi u Novi Sad na festival, sa kojim će biti povezano i gostovanje u Subotici.

Nakon toga, već sredinom sljedećeg mjeseca, izabrani su da sudjelujuna međunarodnom festivalu pozorišta za decu "Zlatna iskra" u Kragujevcu, ovoga puta sa već višestruko nagrađivanom predstavom "Bajka o izgubljenom vremenu" u režiji Tamare Kučinović.

Kopirati
Drag cursor here to close