VIDEO

Pozorište lutaka u Mostaru uskoro u novom ruhu

Završetak građevinskih radova bio je planiran za kraj ožujka, ali će radovi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta biti prolongirani.
Kultura / Kazalište | 01. 04. 2023. u 10:23 Fena
Pozorište lutaka u Mostaru uskoro u novom ruhu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta "Mostar-prostori koji pokreću" Pozorište lutaka u Mostaru dobilo je značajna financijska sredstva koja će biti iskorištena za rješavanje nekih od krucijalnih problema s kojima se ta kulturnu ustanova suočava, od nabavke opreme do obnove scene.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Edin Kmetaš, u današnje vrijeme jako je teško doći do novaca za investicije u kulturi, pa je Pozorište apliciralo za sredstva dostupna kroz projekt "Mostar - prostori koji pokreću", koji za cilj ima revitalizaciju javnih prostora u Mostaru, a koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Odobrena su značajan financijska sredstva koja su iskorištena za više stvari, među ostalim i za zamjenu dasaka na sceni koje nisu mijenjane 30 godina.

''Pored dasaka na sceni, nabavili smo bežične mikrofone, rasvjetna tijela, miksetu koja nam je bilo jako potrebna, miksetu za rasvjetu i radimo još uređenje vanjskih pristupnih zidova u dvorištu Pozorišta lutaka u Mostaru, gdje ćemo otvoriti lutkarski muzej u kojem će biti izložene lutke iz naših predstava - istaknuo je Kmetaš.

Završetak građevinskih radova bio je planiran za kraj ožujka, ali će radovi zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta biti prolongirani.

''Što se tiče unutarnjih radova, oni su završeni, daske su postavljene i prva predstava će se igrati idućeg tjedna na novim daskama koje život znače - istaknuo je Kmetaš.

Riječ je o predstavi ''O nježnosti'', koju su obnovili s mladim dijelom Ansambla Pozorišta lutaka u Mostaru. Predstavu je radila Ines Pašić, Mostarka koja zadnjih 30 godina živi u Peruu.

Pomlađivanje ansambla

Govoreći o radu Pozorišta lutaka, Kmetaš je kazao kako je trenutno u fokusu pomlađivanje glumačkog kolektiva, pa su tako ove godine angažirana dva mlada glumca.

''Ključno je da dovedemo mlade ljude koji su puni ideja i koji će nam pomoći da obavljamo djelatnost zbog koje postojimo - poručio je Kmetaš.

Lutkarsko pozorište u Mostaru može se pohvaliti brojnim gostovanjima, pa će tako ta mostarska teatarska kuća, kao jedina iz Bosne i Hercegovine, sudjelovati na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Šibeniku s predstavom „Zlatokosa“.

Značajnu pažnja posvećuje se i radu s djecom kroz besplatne radionice za učenike trećih i četvrtih razreda osnovne škole.

''Tijekom šest mjeseci djeca prolaze kroz različite radionice od scenskog pokreta, govora i sve to okrunimo jednom predstavom u kojoj djeca igraju djeci. To nam je jako bitan segment, gdje našu dosadašnju publiku uključujemo u sam rad na predstavi. Na taj način djeca se upoznaju s procesom pripreme jedne predstave i uvide koliko je potrebno truda da se predstava napravi - istaknuo je Kmetaš.

Pozorište lutaka u Mostaru i ove će godine u rujnu biti jedan od organizatora Trećeg međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti za koji je početkom godine raspisan javni poziv za sudjelovanje.

''Prošle godine imali smo 44 prijave teatarskih kuća iz cijelog svijeta, od Brazila do Izraela. Ljudi žele doći u Mostar, posjetiti naš festival, koji je već u svojoj drugoj godini postojanja dobio veliki internacionalni značaj u svijetu lutkarstva - istaknuo je Kmetaš.

Položaj kulturnih institucija

Na kraju razgovora direktor Pozorišta lutaka u Mostaru osvrnuo se na položaj kulture u bh. društvu, istaknuvši kako se o kulturi mnogo govori, ali se, zapravo, kulturi posvećuje jako malo pažnje.

Po njegovim riječima, kulturne institucije stavljene su u isti položaj s udrugama građana i s njima se „bore“ za ista sredstva potrebna za realizaciju svojih projekata.

''Jedna predstava da se napravi košta od 25.000 do 40.000 maraka, a mi od Grada dobijemo deset posto tih sredstava i to je za nas veliki izazov. Ali mi moramo raditi i baviti se našom djelatnošću - kazao je Kmetaš.

Pored svakodnevnih aktivnosti potreban su i značajan ulaganja u infrastrukturu.

''Mi smo u ovom kulturnom hramu već 70 godina tako da imamo veliku obavezu učiniti ga dostojnim i sigurnim mjestom za djecu koja tu dolaze gledati naše predstave. Trudimo se da svake godine obnovimo jedan dio prostora. Ostaje nam još puno posla. Trebamo srediti cijelu arhivu, administrativnu zgradu, i to su nam neke krucijalne stvar. Živimo u 21. vijeku i trebali bi imati neke normalne uvjete za rad - zaključio je direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Edin Kmetaš.

Kopirati
Drag cursor here to close