Mostarsko ljeto 2021

Pozorište lutaka Mostar odigralo predstavu Dječak koji je sanjao more

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021”, u Pozorištu lutaka Mostar, sinoć je odigrana predstava “Dječak koji je sanjao more” u režiji Zijaha Sokolovića.
Kultura / Kazalište | 01. 07. 2021. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021”, u Pozorištu lutaka Mostar, sinoć je odigrana predstava  “Dječak koji je sanjao more” u režiji Zijaha Sokolovića, a prema tekstu Selme Parisi.

“Ovo je predstava i za djecu i za odrasle, predstava i s lutkama i sa živom igrom glumaca. Govori o osamljenosti, jednom osjećaju koji je danas veoma prisutan kod djece. Sve se odvija u jednom domu za djecu bez roditelja. Jedna naizgled tužna priča, tužan sinopsis koji u našoj izvedbi daje djeci nadu da se sve može odsanjati, da se u svakom slučaju svaki život može poboljšati vlastitim trudom, sanjanjem i maštom. Ovo je predstava koja poziva djecu da maštaju, da sanjaju, da se nikada ne predaju, koliko im se god teške činile situacije u kojima se nađu. Naš glumački ansambl je zaista imao veliki užitak radeći sa Zijahom Sokolovićem koji je obilježio svojim ulogama mnoga djetinjstva nas samih. Ovo je prilika da i u Mostaru publika može pogledati jednu lutkarsku predstavu i za djecu i za odrasle, koja je sigurno jedan od najzahtjevnijih i najuspješnijih projekata koje smo radili u zadnje vrijeme”, rekao je umjetnički direktor Pozorišta lutaka Mostar Nedžad Maksumić.

Foto: PR / Predstava Dječak koji je sanjao more u Pozorištu lutaka Mostar

U predstavi igraju: Igor Vidačković, Nina Popović, Ali Kamer Aksoy i Diana Ondelj-Maksumić.

''Najveća sreća je da ponovo imamo publiku i da ponovo možemo raditi svoj posao. Glumac ako ne radi to je za njega vrlo neugodno stanje i mislim da se svaki glumac ako ne radi vremenom degradira i prestaje biti glumac u punom smislu riječi, tako da se nadam  da ćemo u ovoj narednoj sezoni koja dolazi napokon prestati pričati o ovoj bolesti i da ćemo ići dalje i punim kapacitetom raditi i ponovo imati naša pozorišta i kazališta”, rekao je mladi glumac Igor Vidačković.

Ali Kamer Aksoy, najmlađi glumac u predstavi “Dječak koji je sanjao more”  je ponikao iz Omladinskog  studija Mostarskog teatra mladih.

Foto: PR / Predstava Dječak koji je sanjao more u Pozorištu lutaka Mostar

''Tu sam dobio par prilika i nakon nekog vremena ljudi iz Pozorišta lutaka su primijetili zapazili moj rad i zovnuli su me da postanem dio tima i tako sam i ja postao glumac Pozorišta lutaka u Mostaru. Imponira mi zato što je to jedna velika odgovornost prije svega. Kao mladi glumac moram to da interpretiram na način koji će biti svima jasan, dosljedan poetici koja se pokušava izraziti u ovom scenskom uprizorenju”, ističe mladi Aksoy.

“Mostarsko ljeto” se nastavlja u četvrtak 1. 7.2021. u 20:30 sati programom “Razgovor o knjigama” u Centru za kulturu Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close