Komedija u Mostaru

Posjetite Mostarsku lisku i uvjerite se da je 'drugačiji život moguć'

''Gledajući sve pristigle predstave sam po sebi nametnuo se i moto festivala 'Drugačiji život je moguć' jer svaka predstava ima poveznice koje tematiziraju probleme današnjice kroz sarkazam i komediju''
Kultura / Kazalište | 17. 04. 2019. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na ovogodišnji festival 'Mostarska liska 2019.', pristiglo je 46 predstava iz zemalja regije od koji je u natjecateljski dio izabrano njih sedam. Gledajući sve pristigle predstave sam po sebi nametnuo se i moto festivala 'Drugačiji život je moguć' jer svaka predstava ima poveznice koje tematiziraju probleme današnjice kroz sarkazam i komediju'', rekao je to Emir Spahić, umjetnički direktor festivala 'Mostarska liska 2019.' na konferenciji za medije održanoj u Narodnom pozorištu Mostar.

Kako je istaknuo Spahić, predstave govore o socijalnim problemima, politici i otuđenosti društva te će ''umjetnici sa scene narodnog pozorišta progovarati o tim problemima i gledatelje pozivati da promišljaju o svijetu i vremenu u kojem živimo i da ga pokušamo učini boljim i drugačijim''.

Izlazak iz pozorišta

Prilikom selekcije u NP Mostar, kako je istaknuo, nailazili su i na financijsko organizacijske probleme, ali su u sklopu svog proračuna, nastojali izabrati najbolje predstave koje će prezentirati mostarskoj publici. Po prvi puta, kako je rekao direktor NP Mostar, Almir Mujkanović festival će prostorno izaći iz mostarskog pozorišta.

''Imamo izuzetno veli broj kvalitetnih pratećih sadržaja na ovogodišnjoj Liski. Tako ćemo festival otvoriti izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safeta Pašalića, koja govori o prvom upravniku NP Mostar i jednom od osnivača ovog pozorišta. Također smo pažnju pridali i razvoju publike te ćemo ugostit 50 učenika iz pet mostarskih škola koja će proći radionicu Dramskog odgoja. Fokus je i na razvoju i unaprijeđenu kadrova u institucijama kulture i nevladinom sektoru vezanom za kulturnu scenu u Mostaru, gdje ćemo održati dvije radionice'', rekao je Mujkanović.

Šesnaesti Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2019." svoja vrata svečano otvara u petak, 19. Travnja.

Program festivala

Festival će biti otvoren izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safeta Pašalića, u foajeu NPM-a, u 19 sati nakon čega slijedi predstava "Ime" Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo u 20 sati.

Sljedeče večeri, 20. travnja, na repertoaru je predstava "Zašto je poludeo gospodin R?", Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića, a u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. U nedjelju, 21. travnja, igra predstava "Anđeli Babilona" Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjeljak, 22. travnja, dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom "Mušica", nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, u izvedbi Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine. Utorak, 23. travnja, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu "Narodni poslanik" Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u NP Mostar

Sljedećeg dana, 24. travnja, na programu su gosti iz Beograda, odnosno Presek Dijagonala s predstavom "Brak mrak" Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić. Zadnji dan natjecateljskog dijela, 25. travnja, nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom "Naši dani", Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Stručni žiri

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati žirijem, nagrađivani bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i žiri medija te publika, koji je ove godine u istom sastavu kao i proteklog festivala. U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su u žiriju publike Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder. Pored natjecateljskog, Festival i ove godine obiluje bogatim popratnim programom koji će biti objavljen tek neposredno prije njegovog početka.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u NP Mostar

Ulaznice za sve programe su u prodaji po cijeni od 10 maraka, a dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 maraka, koji podrazumijevaju jednu ulaznicu za sve izvedbe u trajanju Festivala, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar. Festival će biti zatvoren 26. travnja, ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close