Pomoć RH

Pao potpis - nastavlja se gradnja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

U ime Vlade RH ugovor je potpisao državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, a u ime HNK Mostar ravnatelj Ivan Vukoja.
Kultura / Kazalište | 29. 09. 2022. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru upriličeno je potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za provedbu projekta ''Nastavak gradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, I. faza''.

Radi se o ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i HNK Mostar.

Foto: Bljesak.info / Potpisan ugovor o nastavku izgradnje zgrade HNK Mostar

U ime Vlade RH ugovor je potpisao državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

''HNK Mostar bit će središte kulture, poveznica Hrvata u BiH, ali i poveznica sa cijelim svijetom. Ovo kazalište treba hrvatskom narodu zbog očuvanja svih vrijednosti zbog kojih smo mi Hrvati ono što jesmo. Iznimno sam sretan što smo danas potpisali ovaj ugovor'', poručio je Milas.

Potpisivanju su, u ime Vlade RH, nazočili i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Foto: Bljesak.info / Potpisan ugovor o nastavku izgradnje zgrade HNK Mostar

''Iza nas postoje veliki napori u svjetlu realizacije mnogih projekata. Tu su konkretna djela našega zajedništva, a u tom svjetlu bit će i HNK Mostar. Pružamo snažnu potporu svemu onome što nas ovdje, u Mostaru, u BiH čini prepoznatljivim i povezuje hrvatski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini'', istaknuo je Medved.

U ime HNK Mostar ugovor je potpisao ravnatelj Ivan Vukoja.

''28 godina nakon osnivanja kazališta i 20 godina nakon što su prestali radovi na ovom dijelu Male scene, potpisali smo ugovor koji će nam omogućiti nastavak izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta u BiH'', kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja nakon potpisivanja ugovora.  

Pojasnio je kako će sredstava biti utrošena za fazu koja podrazumijeva armirano-betonske radove i čeličnu konstrukciju, dok će se u drugim fazama pristupiti dovršetku i opremanju unutarnjeg dijela objekta.

Uz njega, događaju su bili nazočni i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Foto: Bljesak.info / Potpisan ugovor o nastavku izgradnje zgrade HNK Mostar

''Uvjeren sam da na ovaj način Mostar, nakon pravnih i tehničkih pretpostavki, dobiva financijske pretpostavke da ovaj projekt može biti završen dinamikom kakvu smo i planirali na dobro svakog žitelja. Duboko vjerujem da Mostar postaje najorganiziraniji, najuređeniji i najotvoreniji grad što želimo prenijeti na cijeli prostor Bosne i Hercegovine'', zaključio je predsjednik HNS-a BiH uz zahvalu Vladi Republike Hrvatske.

Podsjetimo, u nedavnom intervjuu za Bljesak.info, ravnatelj Ivan Vukoja rekao je kako će, nakon rekonstrukcije zgrade, u istom objektu kao i HNK ''Mostar'' biti smještene ''i još neke kulturne institucije od značaja za hrvatski narod u BiH''.

On je rekao kako se nada da će radovi početi do kraja ove godine.

''Dobili smo određena sredstva od Vlade Republike Hrvatske putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i financijsku potporu za gradnju od Vlade FBiH. S tim sredstvima namjeravamo napraviti prvu fazu gradnje koja obuhvaća armirano-betonske radove i čeličnu konstrukciju zgrade. U tijeku je priprema i provođenje natječajnih procedura i ako sve bude išlo po planu, radovi bi mogli započeti još u ovoj godini'', rekao je tada Vukoja.

Nastavkom i završetkom gradnje kazališne zgrade HNK Mostar napokon bi dobio prostorne, tehničke i tehnološke uvjete za rad kakve kao nacionalna kazališna kuća treba i zaslužuje.

''Istovremeno, to će biti i velik dobitak ne samo za kulturnu i umjetničku scenu grada Mostara, nego i za sve njegove građane i narode, kao i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Jer, kao što sam već spomenuo, HNK Mostar, u svome području djelovanja, bio je i bit će kohezivni faktor ne samo u Mostaru nego i u cijeloj BiH. Kao i do sada bit ćemo otvoreni za suradnju na načelima interkulturnosti i kreativnog prožimanja suvremenih kazališnih stilova i estetika'', rekao je za Bljesak.info Vukoja.

Video: Fena
Kopirati
Drag cursor here to close