Sarajevo

Otvoren 62. MESS

Kultura / Kazalište | 01. 10. 2022. u 10:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Teatri su ponovo mjesta okupljanja. Puno je toga što možemo naučiti u teatru. To nije mjesto gdje se ljudima nude lažne nade, kao što to najčešće čine političari širom svijeta'', uvodne su riječi kojima je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković sinoć pozdravio publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo na ceremoniji otvaranja 62. MESS-a.

Fena / Otvaranje MESS-a

U svom obraćanju Kreševljaković je istakao kako su kazališta mjesta pluralizma, kosmopolitizma, prostori otvoreni za različite perspektive, prostori slobode.

''Stoga, ovo jeste mjesto s kojeg možemo prenijeti upozorenje da se čuvate onih lažnih glumaca van kazališta koji publiku vide kao naivno biračko tijelo pred kojom najčešće samo glumataju. Takvi se teatralnošću služe kako bi ljudima pomutili um i probudili najprizemnija osjećanja. Čuvajte se onih koji vas vode u mrak neznanja jer takav koncept najviše pogoduje ekstremno desnoj strani svijeta na koju se ovaj naš brod zvani planeta zemlja opasno naginje posljednjih nekoliko decenija – od napada na Bosnu i Hercegovinu krajem dvadesetog stoljeća do napada na Ukrajinu početkom 21. stoljeća. Stoga, u želji da vam poželim dobrodošlicu na neku bolju planetu Zemlju, mi kažemo Dobro došli na 62. Internacionalni teatarski festival MESS!'', poručio je Kreševljaković.

Ove godine posebno je bogat program Malog MESS-a sa sedam produkcija, segmenta Festivala koji je posvećen najmlađoj publici i koji je ove godine potpuno posvećen socijalnoj inkluziji.

Ovogodišnji, 62. MESS koji je otvoren predstavom „Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu“, Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Olivera Frljića, trajat će do 9. listopada.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close