HNK Mostar

Osam godina od premijere kultne predstave "Ajmo na fuka"

Autor i redatelj je Dragan Komadina, a u predstavi glume Robert Pehar i Saša Oručević.
Kultura / Kazalište | 20. 02. 2023. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije osam godina, 20. veljače 2015. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru održana je premijera predstave "Ajmo na fuka", a u ponedjeljak, 20. veljače u 20 sati u HNK Mostar bit će održana 70. izvedba.

Autor i redatelj je Dragan Komadina, a u predstavi glume Robert Pehar i Saša Oručević. Riječ je o prvom koprodukcijskom projektu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar, stoga je ova predstava karakterizirana i kao "mostotvorna", jednako kao što je to svojom tematikom i dramaturškim rješenjima.

Struktura komada u prvotnoj je nakani bila zamišljena kao tekst u kojemu će se na satiričan i ironičan način progovoriti o mikrosvijetu mržnje. A onda se stvar ''uozbiljila'', pa je umjesto male škole mržnje dobivena nebeska kaznionica. Nametnula se struktura s dva lika, Marinkom i Hadžijom, dva ratnika, pripadnika HVO-a i Armije RBiH, koja su na zemlji u rovu htjeli popiti kavu, dok u nekom limbu za ratnike moraju zajedno naučiti govor specifične povijesne težine i otvoreno ne pokazati mržnju jedan prema drugom.

"Ajmo na fuka" osvojila je šest priznanja i nagrada na raznim festivalima, gostovala je u Zagrebu, Pragu, Beču i Brnu, a velika je posebnost što je o ovoj predstavi napisan i znanstveni rad.

Cijena ulaznica: redovita 10 KM, studenti, učenici, nezaposleni i umirovljenici 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno, godišnje karte. Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close