Mostar

Narodno pozorište: Saša Oručević podnio ostavku

Kultura / Kazalište | 27. 10. 2015. u 14:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević je podnio ostavku, a na njegovo mjesto je imenovana dugogodišnja glumica u ovoj teatarskoj ustanovi Amela Kreso, priopćeno je iz ove ustanove.

Saša Oručević ostaje angažiran u Narodnom pozorištu kao glumac, a Narodno pozorište mu zahvaljuje na uloženom trudu i postignutim rezultatima za vrijeme obnašanja ove dužnosti, naročito na obnovi i unapređenju repertoara i produkciji novih predstava.

Amela Kreso je završila Fakultet humanističkih znanosti u Mostaru, odsjek za glumu, a uposlena je u Narodnom pozorištu od 1996. godine.

Također, iz ove ustanove obavještavaju publiku da je formiran repertoar za mjesec studeni, tako da će sljedećeg mjeseca igrati:

1. 05.11.2015. godine u 20 sati – velika dvorana

San ljetne noći” William Shakespeare, režija Erol Kadić;

2. 20.11.2015. godine u 20 sati – velika dvorana

Bosanski lonac” Hasan Džafić; u produkciji Teatra komedije Rajvosa iz Sarajeva,

3. 21.11.2015. godine u 20 sati – velika dvorana

Šta ćemo sad” Branko Đurić, režija Ahmed Imamović.

Ulaz besplatan povodom manifestacije “Noć teatra”.

4. 26.11.2015. godine u 20 sati – velika dvorana

Ajmo na fuka” Dragan Komadina

5. 28.11.2015. godine u 20 sati – velika dvorana – obilježavanje 66 godina postojanja obnovljenom predstavom “Derviš i smrt” Meša Selimović, režija Erol Kadić.

Dana 28. studenog 1949. godine Narodno pozorište u Mostaru započelo je svoju djelatnost u Sali Radničkog društva “Abrašević”, kada je izvedena prva premijerna predstava “Noć u Globokom” (“Odrpanci”) slovenačkog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića.

Još ranije je dana 8. rujna 1949. godine donesena službena Odluka o osnivanju tada Oblasnog narodnog pozorišta u Mostaru. Nakon donošenja odluke, zatražena je pomoć od Narodnog pozorišta iz Sarajeva, pa tako u Mostar stižu i prvi glumci: Saveta Beatović, Slavko Grahovac i Safet Pašalić, ujedno i prvi direktor Pozorišta i redatelj prve predstave.

Obnova predstave “Derviš i smrt” Meše Selimovića urađena zahvaljujući partnerstvu sa Turskim kulturnim centrom “Yunus Emre” u Mostaru. Nakon odigrane predstave pozivaju publiku na prigodno druženje u foajeu Narodnog pozorišta.

Ulaznice za sve predstave se mogu kupiti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Rezervacija ulaznica se može izvršiti putem telefona broj 036 550 128; e-maila: [email protected], te putem facebook profila ili fb stranice Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close