65. jubilej NP

Nagrada za životno djelo: Zeno Heckl je davao zadnji atom svoje snage za mostarsku kazališnu scenu

Kultura / Kazalište | 15. 10. 2014. u 12:27 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja jubileja, 65 godina postojanja Narodnog pozorišta Mostar dodijeljena je kazalištu plaketa za životno djelo prvaku Narodog pozorišta Mostar, glumcu Zeni Hacklu (1912. – 1992.).

Priznanje su preuzeli kćerka i sin Zene Heckla, Dubravka i Darko.


Foto: Bljesak.info

''Doajen mostarske kazališne scene, redatelj, mentor, stručni suradnik, koji je posvetio skoro tri desetljeća svog života daskama koje život znače. Jedan od osnicača Narodnog pozorišta u Mostaru, vrijedan i cijenjen kolega, koji je u svom stvaralačkom radu davao i zadnji atom svoje snage'', zahvalno stoji na plaketi Narodnog pozorišta.

Zeno Hackl je rođen 16.07.1912 godine u Dubrovniku . Još kao dijete je došao u Mostar i zavolio ga. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Mostaru. Još tijekom školovanja u Mostaru, imao je zelju da bude glumac i da kazališnoj sceni posveti svoj život. Htio je svaku predstavu prepričati na svoj način i što lakše predstaviti publici kako bi i publika kao i on shvatili poentu toga djela.
P
oslije zavrsene gimnazije u Mostaru, odlazi na studije glume u Zagreb 1931. Poslije Zagreba Zeno Hackl odlazi u Beč na dalje školovanje glume. Pored svih primamljivih ponuda koje je imao , srce ga je ipak vuklo u Mostar gdje se vraća 1936. godine i postaje aktivni član HKUD "Hrvoje" gdje se bavi glumom i režijom.

Nakon drugog svjetskog rata se osniva 1949. godine "Mostarsko Narodno Pozorište" gdje je Zeno Hackl jedan od osnivača. Sudjelovao je u brojnim predstavama, a neke od najvažnijih su:

-" Odrpanci " ....Matej Bor
-" Hasanaginica ".... Santic
-" Tvrdica " i " Don Zuan "...Molier
-" Narodni poslanik "...Nusic
-" Ekvinocije " ......Vojnic
-" Zivot u mojim rukama "....Peter Ustinov

Glumio je i u nekoliko poslijeratnih filmova :" Crni biseri " 1958 god. i " Horoskop " .

U tijeku svog glumačkog vijeka primio je niz nagrada za svoje uloge i za svoju aktivnost vezanim za kulturu i umjetnost kako u Mostaru tako i na području BiH i cijele SFRJ.

Kopirati
Drag cursor here to close