Posušje

Načelnik Posušja primio glumačku ekipu Gimnazije fra Grge Martića

Načelnik Begić pohvalio je rad ove grupe, te je predložio da se tijekom ljeta zbog velikog interesa još jednom organizira izvedba predstave.
Kultura / Kazalište | 28. 04. 2023. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dramsko-literarna sekcija Gimnazije fra Grge Martića predstavila se autorskom predstavom "Tko si ti?" na 21. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu, a tim povodom u petak je za njih organiziran prijem u Općini Posušje.

Ova postava je 22. travnja u posuškoj kinodvorani predstavila navedenu predstavu čiji tekst supotpisuju Jozo Kolobarić i Jasminka Petric, a izvode je učenici ove škole, i zamišljena je kao svojevrsni nastavak drame "Bez trećega" Milana Begovića.

U istoj postavi i s istim repertoarom posuški srednjoškolci predstavili su se ovog tjedna na 21. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu, priopćeno je iz Općine Posušje.

Tim povodom u sali za sastanke Općine Posušje upriličen je prijem kojem su uz načelnika Antu Begića, savjetnika Jozu Kolobarića, nazočili profesorice Jasminka Petric i Marija Vučić, te učenici, članovi dramske sekcije.

Načelnik pohvalio rad

Načelnik Begić pohvalio je rad ove grupe, te je predložio da se tijekom ljeta zbog velikog interesa još jednom organizira izvedba predstave, a što se tiče daljnjeg rada navedene sekcije rekao je kako mogu računati na podršku Općine.

Profesor Jozo Kolobarić govorio je o dugovječnosti amaterske glume u Posušju koja je uglavnom vezana za posušku srednju školu. Među pokretačima je bila profesorica Helena Lončar i već tada, u ranoj fazi djelovanja, izvedene predstave imale su dobar odjek i među učenicima, ali i starijom populacijom Posušana.

Zainteresiranost mladih

Iako su sportske aktivnosti na vrhu liste kada su u pitanju mladi, Kolobarić je naveo kako je iznimno dobro da se mladi interesiraju i za područja kulture i da to također treba poticati.

Profesorica Petric istaknula je kako će se unatoč kratkom roku za prijavu posuški srednjoškolci pokušati organizirati za nastup na još jednom domaćem festivalu. U planu je i posjet učenika predstavama Hrvatskog narodnog kazališta, što će svakako doprinijeti njihovoj daljnjoj motiviranosti.

Tijekom današnjeg sastanka, sagledavajući kontinuitet rada i interes Posušana, rodila se ideja da se ovo područje digne na višu razinu, kroz stvaranje udruge glumaca amatera u kojoj bi uz srednjoškolce djelovali i svi oni koji imaju afiniteta za ovaj vid kulture, odnosno umjetnosti, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close