eMTeeM

34. Dani teatra mladih: Na redu su ''Maske''

Radi se o predstavi koja živi više od 20 godina i koja je do sada, pored Bosne i Hercegovine izvođena i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i SAD.
Kultura / Kazalište | 05. 07. 2020. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 5. srpnja, a četvrtog dana 34. Dana teatra mladih na repertoaru je 530. izvedba predstave Teatra u obrazovanju "MASKE".

Radi se o predstavi koja živi više od 20 godina i koja je do sada, pored Bosne i Hercegovine izvođena i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i SAD.

Predstavu je režirala Ema Laković, a u četveročlanom ansamblu promijenilo se više ansambala koji je igraju no predstava traje. Radi se o interaktivnoj predstavi koja u potpunosti uključuje publiku u proces, a bavi se nasiljem u svim njegovim oblicima.

Predstavu su njčešće igrali u školama i to prvenstveno u učionicama, za manje grupe mladih ljudi kako bi lakše došli do svakog pojedinca. Projekt je to koji je eMTeeM sam sebi zadao kao dio svoje društvene angažiranosti.

Svrha ovog projekta, koji još traje, je osvijestiti nasilno ponašanje, ukazati na uzroke, istražiti ih, ali i pokazati posljedice. Ne želimo to raditi samo sa djecom, poručuju.

''U projekt smo uključili i roditelje, nastavnike, ali i svu djecu u školi, ne izdvajajući one koji pokazuju izrazito nasilno ponašanje. Dakle, svrha je osvijestiti uzroke nasilnog ponašanja i na taj način pokušati djelovati preventivno, a ne se baviti posljedicama.

Cilj projekta je da osvještavajući uzroke nasilnog ponašanja svakog pojedinca pokušamo, suočavajući ga sa posljedicama, utjecati na promjenu ponašanja danas.

Na ovaj način kroz igru vrlo jednostavno smo identificirali njihova pojedinačna devijantna ponašanja, ali i uočili uzroke i naznačili moguće puteve ka rješenju. Zapravo sve su nam to zaneseni igrom u vlastitom fikcijskom kontekstu odigrala i pokazala djeca. Na nama je bilo samo da to uočimo i pročitamo. Nakon analize svih dobivenih pokazatelja organizirali smo seanse sa roditeljima, umjesto klasičnih roditeljskih sastanaka, ali sada su igrani mamci situacija koje smo dobili od njihove djece sa akcentom na istražene uzroke nasilnog ponašanja djece i moguće posljedice. Pokazalo se, ovakvo suočavanje sa stvarnošću je katarzično i učinkovito.

Radeći tako ova predstava je i došla do 530. izvedbe što je samo po sebi rijetkost. Zato vjerujemo da će publika sa nama večeras podijeliti radost ove izvedbe'', poručili su iz MTM.

Kopirati
Drag cursor here to close