Održana komemoracija

Mostarski glumci o Aljiću: Bio je velik u glumačkoj i ljudskoj skromnosti

''Prerano je napustio ovaj svijet''.
Kultura / Kazalište | 22. 02. 2022. u 18:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska i bh. kazališna scena ovih se dana oprašta od Šerifa Aljića, glumca i prvaka Drame Narodnog pozorišta Mostar, koji je preminuo u 67. godini života. 

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru održana je komemoracija na kojoj su, uz Aljićevu obitelj, prisustvovali i brojni prijatelji, kolege glumci i drugi djelatnici iz svijeta kulture i umjetnosti.

Mostar se oprašta od Šerifa Aljića, velikog glumca još većeg srca

Velimir Pšeničnik Njirić, umirovljeni glumac ansambla HNK Mostar, izjavio je za Bljesak.info, kako je Šerif Aljić bio sjajan i neobičan partner na sceni koji je kao čovjek stajao iza svojih odluka i principa pod svaku cijenu prihvaćajući posljedice tog ponašanja.

''Koliko god je bio dobar, do naivnosti čak, nije mogao izbjeći da ne pada prašina po njegovom srcu koje je nosio na dlanu. Najvažnije od svega je to, kakav je otisak ostavio u gledalištu i srcima publike'', rekao je Njirić za Bljesak.info.

Prerano je napustio ovaj svijet, dodaje Njirić opraštajući se, a posebno neodigrane uloge i snove koje je nosio i djelovao.

''U kazalištu se najveće drame odigravaju iza kulisa i nitko od nas u ovom poslu nije pošteđen, ali na to pristanete, kada odlučite da vam je gluma poziv. Svaki dan, u svakoj izvedbi, vi ste na procjeni i ocjeni svih. I onih do kojih vam je stalo i onih do kojih nije. I jedni i drugi znaju biti i dobri i bezdušni, s time se, prirodno, moramo nositi. Zato nisu bez razloga dvije maske:jedna koje se smije i druga koja plače. Da bismo ih oživjeli na pozornici, moramo ih nositi i trpjeti u život. I to košta. Zdravlja. Šerif je to znao, prihvatio i nosio se s time'', izjavio je Njirić.

Skromnost, osmijeh, optimizam krasili su ga do posljednjeg dana

Robert Pehar, prvak Drame HNK Mostar, izjavio je za Bljesak.info, kako je Aljić kao čovjeka krasio njegov osmijeh, optimizam, dobrodušnost i skromnost.

''Bio je velik u svojoj ljudskoj i glumačkoj skromnosti.Kao glumca ga je krasio izuzetan dar scenskog govorništva, što je osobito iskazao u svojoj sjajnoj monodrami Sokrat. Ostvario je cijelu lepezu glumačkih likova djelujući cijeli svoj radni vijek na mostarskim pozornicama te tako doprinoseći kulturnoj afirmaciji Grada Mostara'', izjavio je Pehar za Bljesak.info.

Jedan od glumaca-utemeljitelja HNK Mostar

Iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru istaknuli su ranije da je Aljić,  sa kolegama i prijateljima Sandom Krgo Soldo, Velimirom Pšeničnikom Njirićem, Draganom Šuvakom, Robertom Peharom te pokojnima Jozom Lepetićem, Danom Kurbalijom, Antom Tonijem Peharom, Antom Vicanom, Tatjanom Feher i Aleksandrom Stojanovićem, bio je jedan od glumaca utemeljitelja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

''Do kraja je ostao vjeran prijatelj i kolega s ansamblom HNK Mostar, što je pokazao svojim aktivnim sudjelovanjem u obilježavanju 25 obljetnice postojanja HNK Mostar, 2019. godine. Do kraja je bio predan svom glumačkom habitusu u vrlo teškim i turbulentnim vremenima. I ne samo predan svome pozivu nego i samome sebi da se u teškim okolnostima ostane čovjek u punom značenju te riječi'', navodi se u In memoriamu koji je objavila ova kazališna kuća.

Miro Barnjak, kazališni i filmski glumac, član ansambla HNK Mostar, izjavio je za Bljesak.info kako je Šerifa Aljića krasila dobrota kao u djeteta koja se ne može skrivati, i ne zato što to nije htio, nego naprosto nije znao.

''Postoje ljudi koji svojom dobrotom osvajaju kada ih upoznajete, na ulici u kafani ili u njegovom slučaju bilo gdje. Takav se insan rodi i hoda po ovom svijetu ma kakve ga god nevolje pritiskale. Ne mogu da se sjetim ni jednog njegovog lika kojeg je igrao sa zlobom ili u njemu nije bilo naivnosti i prostodušnosti kakve je samo u Bosni bilo. Takvog sam ja doživio i poznavao kolegu Šerifa, spremnog za pomoć ako treba, vedrog i nasmijanog'', istaknuo je Barnjak za Bljesak.info i dodao kako Aljić dobrotu, za razliku od brojnih ljudi, nije glumio nego je nosio i u srcu i na kazališnim daskama.

Bogata glumačka karijera u kazalištu i na filmu

Podsjetimo, Šerif Aljić, rođen je u Gračanici 1955. godine, a glumu je diplomirao 1977. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prve korake na daskama profesionalnog kazališta napravio je u Kamernom teatru 55. Svoju karijeru nastavio je u Titogradu, da bi potom, dvije godine kasnije, konačno došao u Narodno pozorište u Mostaru. O NPM-u je govorio kako je, kao njegova matična kuća, uvijek imalo najznačajnije mjesto u njegovoj karijeri. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad, kako u glumi tako i u režiji. Volio je isticati upravo nagradu koju je dobio za režiju 1979. godine. Ostvario je brojne uloge i na televiziji i filmu, a od kazališnih isticao je uloge u predstavama "Galeb", "Majčina slutnja", "Emigranti", "Tvrđava", "Preporuka", "Sumnjivo lice" i "Derviš i smrt".

Oživio je 'Mostarsku lisku' i obogatio kazališni život BiH

Predstavom "Derviš i smrt", nastaloj po motivima romana Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića, 2007. godine obilježio je 30 godina umjetničkog rada. Bio je direktor Narodnog pozorišta u Mostaru od kraja 2003. do travnja 2012. godine. U tom periodu, usprkos svim opstrukcijama i poteškoćama, pod njegovim vodstvom producirano je na desetine premijera. Upravo je zahvaljujući njegovom zalaganju, trudu i radu, Međunarodni festival komedije "Mostarska liska" opstao i zaživio kao najrelevantniji kompetitivni teatarski festival komedije u BiH.

Akademski slikar Salko Pezo kazao je na komemoraciji kako je Aljić na sceni zračio pozorištem i u svaku ulogu ulazio profesionalno, racionalizirajući i svodeći svoju igru na najjednostavniji i najupečatljiviji način.

''Na mene je ostavljao dojam kako sve to radi s lakoćom. Na sceni je zračio pozorištem, živio ga je kao da se u tom trenutku poistovjetio s vremenom i prostorom u kojem se radnja događa, potpuno prirodno i bez nepotrebnih prenaglašavanja glume. Nije glumio, on je jednostavno igrao unoseći se maksimalno u karakter. Nekada bih stekao dojam da mu ni scenografija ni kostimografija ne trebaju, on ih je svojom prirodnošću i na svoj način uvjerljivo sugerirao. Dugo smo radili i iskreno kažem da sam od svog prijatelja Šerifa dosta naučio. Ostavio je neizbrisiv trag u NPM-u, ali i u drugim kazalištima gdje je radio i davao sebe kompletno na daskama koje život znače, a njemu su puno značile'', rekao je Pezo.

Glumac Ekrem Ćorda u svom govoru istaknuo je kako je Aljić bio spreman učiniti sve za Pozorište.

''Bio je humanitarac, nesebično je pomagao svima oko sebe i činio je sve što je trebalo. Teško je govoriti o svim uspjesima koje je Šerif dostizao. Zavjesa je pala, reflektori su se ugasili i ti odlaziš, hvala ti za sve što si učinio za Pozorište i za mene'', rekao je Čorda.

Iz Narodnog pozorišta Mostar ranije su istaknuli da su s neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je jučer napustio Šerif Aljić, prije svega, naš prijatelj i veliki čovjek, višegodišnji i nezamjenjivi dio ansambla NPM-a. Ostavio je neizbrisiv trag u ovoj pozorišnoj kući i našim srcima, i kao glumac i kao direktor, koji se borio za opstanak svog pozorišta u najtežim trenucima.

Kopirati
Drag cursor here to close