Konferencija

Mostar: Izumiru stari zanati

Kultura / Kazalište | 15. 09. 2017. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom na globalizacijske tijekove i izumiranje tradicije u svakoj formi, Grad Mostar je prepoznao potrebu za očuvanjem tradicionalnih zanimanja i obrta kao iznimno važnih za očuvanje specifičnosti i posebnosti jednog podneblja za budućnost, pa samim time i žurnost djelovanja u tom pravcu'', rekao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na konferenciji "Zanati- prošlost, sadašnjost, budućnost".

Konferencija je organizirana kako bi se sagledalo stanje na polju očuvanja i valorizacije tradicionalnih zanata kao dijela nematerijalnog svjetskog kulturnog naslijeđa.

Po Bešlićevim riječima, svrha je ovog projekta promocija tradicionalnog zanatstva Grada Mostara zajedno s ostalim gradovima sa svjetskim naslijeđem.

Šef Ureda UNESCO-a BiH Siniša Šešum ocjenjuje kako je nažalost stanje s tradicionalnim zanatima vrlo loše.

''Praktično se zanatima ne posvećuje dovoljna pažnja kako bi se oni održali, a prostori u kojima su nastajali se 'kontaminiraju' nekim drugim produktima koji ni sadržajno ni porijeklom ne pripadaju tim lokalitetima'', kaže Šešum.

Poručio je kako bi se trebao konačno zauzeti stav te pomoći na očuvanju starih zanata u smislu da se nosioci starih zanata ohrabre da ih i dalje njeguju.

Također, Šešum je mišljenja da bi se trebala naći poveznica s obrazovnim sustavom kako bi se i mladi uključili i počeli baviti zanatima te ih dalje prenosili na buduće generacije.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović smatra kako je općenito tema starih zanata zapostavljena te da mnogi termini, koji se vežu uz stare zanate padaju u zaborav.

''U ovom trenutku sve se svodi na obiteljsku tradiciju ili hobi, ali ti proizvodi koji su produkt starih zanata su itekako vrijedni ne samo za očuvanje kulture i kulturne baštine naroda koji to njeguje, nego i za turizam'', zaključila je ministrica Dujmović.

Konferencija, koja ima međunarodni karakter, trebala bi biti svojevrstan pregled dobrih praksi iz Bosne i Hercegovine, zemalja susjedstva i zemalja članica OWHC-a (južna Europa i Mediteran).

Na konferenciji će se također predstaviti Projekt "Zanati vizualna kontaminacija" kojeg provodi OWHC.

Istim povodom, u Centru za kulturu Grada Mostara, večeras u 18:30 sati bit će upriličena promocija knjige "Tradicija BiH-Zanati" autora Mehmeda Pargana.

Kopirati
Drag cursor here to close