Dragan Despot

Monodrama ''Na rubu pameti'': Despotov božićni dar Mostarcima

Kultura / Kazalište | 18. 12. 2015. u 21:28 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U intimističkom ugođaju Male scene Hrvatskog narodnog kazališta Mostar večeras je pred mostarskom publikom odigrana monodrama ‘Na rubu pameti’ Miroslava Krleže u izvedbi Dragana Despota, nacionalnog prvaka Drame HNK Zagreb.

Krležin roman "Na rubu pameti" predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji potpisuje dramaturšku obradu, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe veliki, nedavno preminuli Arsen Dedić.

Prva predstava je odigrana na Maloj snecni HNK, dok će druga biti odigrana u Calumus clubu 19. prosinca u 21 sat.

U organizaciji Hrvatske udruge Mostar u Zagrebu (HUMUZ) Despot, inače rođeni Mostarac, kao božićni dar građanima daruje dvije izvedbe monodrame "Na rubu pameti".

Ovo je inače prvi zajednički projekt Udruge HUMUZ iz Zagreba i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Udruga HUMUZ osnovana je u ožujku ove godine u Zagrebu, a jedan od ciljeva udruge je pomoći promociji Mostara u Hrvatskoj, gostovanju mostarskih umjetnika u Zagrebu, ali isto tako zagrebačkih u Mostaru. Upravo Despotova monodrama je početak kulturnog povezivanja Mostara i Zagreba.

U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijed intelektualca doktora prava, koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu, kako politike tako i društva.

Sam na sceni,u intimističkom ugođaju, Despot uspijeva snagom svoje glumačke igre gledatelju imaginirati sve prostore i situacije u kojima se odigravaju Doktorovi sukobi- od blagovaonice, hotela, sudnice i kaznionice do ludnice.

Iako napisan davne 1938. godine roman 'Na rubu pameti' i danas se bavi aktualnom pričom o ljudskoj osobnosti, moralu i gluposti, a upravo zbog svoje tematike roman kao i predstava je sve više aktualan.

Monodrama je osvojila brojne hrvatske kazališne nagrade: nagradu Dubravko Dujšin, nagradu Vladimir Nazor, nagradu Marul, nagradu čitatelja Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te nagradu Fabijan Šovagović na Festivalu glumca u Vinkovcima.

Kopirati
Drag cursor here to close