Ženska posla

''Humorom smo pokazale ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze bh. žene''

''Predivno iskustvo preko kojeg sam upoznala divne djevojke i naučila puno o pisanju, glumi i feminizmu'', kazala je jedna od glumica na predstavi, Mia Musić.
Kultura / Kazalište | 24. 11. 2019. u 18:00 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatna arhiva / Mlade žene humorom su približile feminizam javnosti

''Pokušale smo široj masi približiti feminizam koji se u javnosti često prikazuje kao nešto negativno, a zapravo je državi u kakvoj mi živimo, jako potreban'', poručile su za Bljesak.info sudionice projekta ''Orange Dream'' kojima se još nisu slegli dojmovi nakon predstave ''Ženska posla'' koju su izvele u Kulturno-informativnom centru u Tomislavgradu prije dva dana.

Naime, preko ovog stand up showa, mlade žene iz tri bosanskohercegovačke općine (Bihać, Kotor Varoš, Tomislavgrad) progovorile su o položaju žena u društvu, problemima i predrasudama s kojima se susreću svakoga dana.

Inspirirane stvarnim situacijama

Zana Marjanović, poznata bosanskohercegovačka glumica i redateljica ove predstave istaknula je kako je cilj ovog projekta bio ne samo ostvarenje predstave kao takve, već i rad s mladim amaterskim glumicama iz različitih društvenih sredina u BiH.

Djevojke su su pisale scenarij pod mentorstvom "Magacin Kabare" tima, koji čine diplomirani i nagrađivani glumci, pisci i redatelji na čelu sa Zanom Marjanović, te Emirom Kapetanovićem i Dženanom Medanovićem.

''Ispunile su sva naša očekivanja, same su napisale svaku riječ koju su izrekle na sceni, tako da smo vrlo ponosni na njih'', navela je Marjanović.

Foto: Privatna arhiva / Prepuna dvorana KIC-a na predstavi 

Mirna Jugončić, glumačka mentorica na ovom projektu, kazala je kako su djevojke koje su sudjelovale u predstavi izuzetno talentirane, te da se nada kako će neke od njih uskoro vidjeti kao studentice nekih od akademija scenskih umjetnosti.

Jedini problem pri stvaranju predstave, navele su, bio je povezivanje različitih podneblja, Kotor Varoša, Bihaća i Tomislavgrada.

Pri nastanku predstave, uvelike su im pomogle posjete raznim udruženjima žena i upoznavanje raznih iskustava i situacija u kojima su se te žene nalazile.

Duvno nije razočaralo

''Uzimale smo stvarne probleme iz stvarnog života i pokušale kroz humor upozoriti na ozbiljnost situacije u kojoj se jedna bosanskohercegovačka žena nalazi'', istaknule su djevojke.

Predstava u Tomislavgradu okupila je veliki broj građana što ih je posebno oduševilo. Duvanjska publika ih, kako su navele, nije razočarala.

''Predivno iskustvo preko kojeg sam upoznala divne djevojke i naučila puno o pisanju, glumi i feminizmu. Hvala našem mentoru Medanoviću koji nas je vodio kroz pisanje teksta, našoj glumačkoj mentorici i divnoj i talentiranoj Mirni Jugončić i redateljici Marjanović bez koje ništa ne bi bilo moguće'', istaknula je za Bljesak.info Mia Musić, jedna od glumica.

Foto: Privatna arhiva / Glumačka postava 

Inače, predstava ''Ženska posla'' je nastala tijekom dvomjesečnog rada mladih žena iz tri bosanskohercegovačke općine, sudionice projekta ''Orange Dream", koji implementira Udruženje za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti "Magacin Kabare" iz Sarajeva u partnerstvu sa Američkim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close