Najava predstave

Mirsad Tuka i Gordana Boban donose Prah u Mostar

Predstava “Prah”, u kojoj igraju Mirsad Tuka i Gordana Boban, bit će predstavljena i mostarskoj publici.
Kultura / Kazalište | 11. 11. 2019. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon premijernog i dva reprizna izvođenja u uvijek do posljednjeg mjesta ispunjenoj sali Centra kulture i mladih u Sarajevu (CKM), predstava “Prah”, u kojoj igraju Mirsad Tuka i Gordana Boban, bit će predstavljena i mostarskoj publici.

U okviru bh. turneje, novi projekat Altteatra nastao u koprodukciji sa CKM-om, na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar je u srijedu, 13.11. s početkom u 20 sati.

Duodramu mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zupčević, a producentska palica pripala je Slavenu Vidaku, direktoru Altteatra, koji ne krije zadovoljstvo dosadašnjim reakcijama publike.

''Nismo ni mogli predvidjeti da će publika toliko pozitivno reagirati i jako sam sretan. Mislim da imamo hit, ne u smislu populističke predstave, nego komada koji će ljudi gledati najmanje deceniju'', izjavio je Vidak i dodao:

''Naša postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri, na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje vrsnih glumaca. U svemu tome značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević, po vokaciji i sam glumac te profesor glume.

''Prah'' je priča o bračnom paru koji živi na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, već na samom početku zatiču se u nepoznatoj situaciji.

Naime, iznenadni dobitak na lotu živote cijele obitelji mogao bi potpuno promijeniti. Hoće li?!

Suočeni sa nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz različita stanja i emocije, od straha, sumnje i paranoje do sreće i euforije, što će publiku, do posljednjeg trenutka, držati u neizvjesnosti.

Ova drama s elementima komedije donosi mnogo samorazotkrivanja, a likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnog odnosa.

''Živimo u vremenu kada smo postali nesvjesno gladni materijalnog, potpuno zaboravljajući suštinske stvari, porodicu, ljubav, toplinu doma. Priča koju donosimo - šta sve čovjeku pada na pamet kada u dom uđe materijalni dobitak, koliko mašte i snova s jedne, a strahova i paranoje sa druge strane se javi, je situacija u kojoj će se moći prepoznati dosta ljudi'', izjavio je Tuka. 

Nakon Mostara, predstava će u četvrtak, 14.11. biti ponovno izvedena u sarajevskom CKM-u, a potom 21.11. u Bosanskonskom narodnom pozorištu Zenica te 22.11. u Narodnom pozorištu Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close