SPKD Prosvjeta Mostar

Maj u bašti Ćorovića kuće: Romska bajka Mostarskog teatra mladih

Večeras, 17. svibnja publici sa početkom u 19,00 sati na redu je četvrta izvedba predstave "ROMSKA BAJKA".
Kultura / Kazalište | 17. 05. 2022. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SPKD "Prosvjeta" Mostar i ove godine organizira manifestaciju "Maj u bašti Ćorovića kuće" koja publici nudi mnoštvo zanimljivih kulturno umjetničkih sadržaja u jedinstvenom ambijentu bašte u kojoj su stvarali Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović.

Mostarski teatar mladih dugi niz godina surađuje sa "Prosvjetom" i dio je i ovogodišnjeg projekta "Maj u bašti Ćorovića kuće".

Večeras, 17. svibnja publici sa početkom u 19,00 sati na redu je četvrta izvedba predstave "ROMSKA BAJKA".

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Ajla Džiho, Almedina Mukabel, Ali Kamer Aksoy, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu. Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.

Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju.

Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.

Kopirati
Drag cursor here to close