#ostanidoma

''Ljepotica iz Leenanea'' na online reportoaru HNK Mostar

Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovitih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.
Kultura / Kazalište | 07. 05. 2020. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ljepotica iz Leenanea“ (The Beauty Queen of Leenane) je crna komedija s elementima melodrame i horora, koja tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor – Martin McDonagh.

U toj irskoj provinciji svatko zna sve o svakome, ali neke su tajne ipak dobro čuvane.

Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovitih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.

Ovu je nagrađivanu predstavu režirao Segor Hadžagić, a možete je pogledati na YouTube stranici HNK Mostar, odnosno na LINKU - navode iz ovog kazališta.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Sanda Krgo Soldo, Robert Pehar i Bojan Beribaka.

''Ljepotica iz Leenanea'' premijerno je izvedena u veljači 1996. u Druid Theatre Company u irskom okrugu Galway, a veliki je uspjeh doživjela i na londonskom West Endu, gdje je 2010. ponovno s uspjehom obnovljena.

Za ovaj komad McDonagh je dobio nagradu za Najveću dramsku nadu koju dodjeljuje britanski dnevnik Evening Standard, a predstava je 1998. nominirana za šest američkih kazališnih nagrada Tony, nakon što je s Off-Broadwaya stigla i na Broadway.

Kopirati
Drag cursor here to close