Svjetski dan kazališta

Kupusović: Živimo živote likova iz serija, a ne svoje

Kultura / Kazalište | 26. 03. 2014. u 12:00 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, povodom Svjetskog dana kazališta, bit će izvedena predstava "Larry Thompson", autora Dušana Kovačevića, koju režira Sulejman Kupusović, a u kojoj će igrati kompletan ansambl tuzlanskog kazališta.

Predstava govori o borbi glumaca i direktorice jednog kazališta da održe rad te kulturne ustanove, ali i da, usprkos brojnim i nagomilanim problemima, ne odustanu od izvođenja predstave.

Povodom 27. ožujka, Svjetskog dana kazališta, bh. redatelj Sulejman Kupusović govorio je i o trenutnom stanju u kulturi.

''Nekad je Svjetski dan kazališta bio dan kada su i oni koji su se mrzili, koji nisu pričali godinama, koji su se ljubili na sceni, a jedan drugog štipali iza scene, voljeli taj dan. Nekad je Svjetski dan kazališta bio vrlo značajna stvar i u tako neozbiljnim društvima kao što je bilo socijalističko, a kamoli u ozbiljnim kapitalističkim. Mi sad nismo ni jedno, ni drugo. Nekad je MESS počinjao 27. ožujka, a završavao 6. travnja'' kazao je Kupusović.

''Situacija za bh. kazalište je sigurno katastrofalna, i nekako iz godine u godinu je sve gore i gore i čak ima onih koji predviđaju da će se kazališta uskoro pozatvarati. Inat i entuzijazam, volja, ljubav prema kazalištu je to što neće dopustiti da se zatvori kazalište'' rekao je direktor Drame Narodnog pozorišta Ermin Sijamija.

Kupusović je posebno istaknuo da je ova godina za BiH i Sarajevo značajna i zbog nekoliko značajnih godišnjica. To je 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i Međunarodnog festivala ''Sarajevska zima'', obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata (Sarajevski atentat) i 20. Sarajevo film festival.

Kopirati
Drag cursor here to close