Jelena Kordić Kuret

''U moru medijskog trasha-a, na nama je odgovornost da budemo što kvalitetniji''

Iako bi, prema njezinom mišljenju, bilo lijepo vjerovati kako je publika žedna i željna kazališta i predstava, u vremenu realitija, instant zvijezda i ostalog raznog „kiča“ koji je dostupan iz fotelje, borba kulturnih djelatnika je, naglašava Jelena
Kultura / Kazalište | 06. 05. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U moru medijskog trash-a na kojem se danas, nažalost, mladi ljudi odgajaju, na nama kao teatarskim ljudima je odgovornost da sadržaj koji nudimo publici bude što kvalitetniji“, izjavila je dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Jelena Kordić Kuret, povodom pripreme nove predstave „Isus, Sin Čovječji“ koja će premijerno biti izvedena 11. svibnja pred mostarskom publikom. Osim što igra u ovoj predstavi, ona je i pomoćnica redatelja, a potpisuje i koreografiju.

Iako bi, prema njezinom mišljenju, bilo lijepo vjerovati kako je publika žedna i željna kazališta i predstava, u vremenu realitija, instant zvijezda i ostalog raznog „kiča“ koji je dostupan iz fotelje, borba kulturnih djelatnika je, naglašava Jelena Kordić Kuret, tim veća.

''Na nama nije da podilazimo svačijem ukusu, već da stvaramo kvalitetan repertoar, odgajamo publiku i sebe. Naša predstava govori o Isusu i njegovom životu, o ljubavi, dobroti, oprostu i pomirenju i kao opozit tome o nikad shvatljivoj ljudskoj zlobi i mržnji. U ovoj predstavi, kroz priču o Isusu, govorimo o nama samima i nadam se kako će nas barem u jednom trenutku dovesti do toga da se zapitamo koje su to istinske vrijednosti“, kazala je ova glumica.

Ljepota Džubranovog jezika

Monumentalnost Džubranove poetike pred djelatnike HNK Mostar stavila je ozbiljan zadatak, otkriva Kordić Kuret, navodeći kako su morali naći način kako ostati na razini dojmljivosti same riječi i vizualno popratiti izražajnost iste.

''Ne usudim se reći jesmo li u tome uspjeli, to neka procijene drugi, ali je sigurno da smo s ogromnim respektom pristupili ljepoti Džubranovog jezika i sadržaju samog djela. Zbog svega toga, jako sam zadovoljna poslom koji smo napravili. Nadam se kako će i publika to znati prepoznati“, poručila je Jelena Kordić Kuret.

Redatelj predstave je Robert Pehar, koji ujedno i glumi u ovom kazališnom komadu, a osim njega igraju Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić, Ana Ljubić, Ivan Prskalo, Filip Lukenda, Zorislav Galić i Branko Kuzmanović.

Dramaturg je Dragan Komadina, autor glazbe Gabrijel Prusina, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a scenografiju potpisuje Vesna Režić.

Halil Džubran, libanonsko-američki pjesnik, slikar i filozof, bio je pripadnik Maronitske crkve koja je dio tzv. Istočne Katoličke crkve, a pisao je na arapskom i engleskom jeziku. Najviše ga je zanimala kršćanska i islamska filozofija i teologija, koje su ga oblikovale i imale snažan utjecaj na njegovo stvaralaštvo.

Kopirati
Drag cursor here to close