turska kultura

'Karađoz brico' na turskom jeziku predstavljen Mostarcima

Kultura / Kazalište | 28. 02. 2016. u 07:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spuštanjem zavjese u Narodnom pozorištu nakon fantastične izvedbe predstave Teatra sjena - 'Karađoz brico', u subotu navečer je gradu na Neretvi zatvoren Turski festival teatra sjena 'Karađoz i Hadživat', koji je drugu godinu zaredom održan u organizaciji 'Yunus Emre Enstitüsü - Turskog kulturnog centra Mostar', javlja agencija Anadolija.

Direktor 'Yunus Emre Enstitüsü - Turskog kulturnog centra Mostar', Yunus Dilber je podsjetio na značaj ovoga festivala navodeći kako je misija 'Yunus Emre instituta' sa sjedištem u Ankari i svim pripadajućim kulturnim centrima, prije svega, širom svijeta podučavati turski jezik, kulturu i umjetnost.

"Prvi u nizu ovih festivala održan je prošle godine u četvrtom mjesecu i tada smo održali ukupno sedam predstava i nakon istraživanja koja smo proveli, spoznali smo da je posljednja predstava teatra sjena Karađoz održana u Mostaru 1921. godine", kazao je Dilber.

Naglasio je da su u sklopu Festivala, koji se održao u razdoblju od 15. do 27. veljače, u Mostaru i Konjicu organizirane radionice za oko 650 učenika koji uče turski jezik, što i jeste jedan od ciljeva festivala, da poduči učenike, ali i sve ostale ovoj umjetnosti.

Stoga je poznati turski umjetnik i majstor Teatra sjena Suat Veral, koji se 35 godina bavi ovim zanatom, kazao kako mu je zadovoljstvo što je imao priliku doći u Mostar i BiH kako bi djeci i mladima pokazao što je zaista to Teatar sjena Karađoz.

"Ovo je jedan vid zabave, jedna tradicionalna kultura koja vuče korijene još iz osmanskog perioda. To je jedna od dodirnih točaka naše zajedničke kulture, jer je u Mostaru također nekad postojao ovakav teatar. Ovim budimo osjećaj bliskosti i bratstva sa narodima sa ovog područja i to će biti jedno veliko buđenje nakon 95 godina sna u kojem nije bilo Karađoz teatar u Mostaru", kazao je Veral.

Izrazio je nadu da će narod BiH, kao što gleda turske serije, uskoro pratiti i teatar i izložbe Karađoza. Da se to dogodi što prije, tijekom festivala je zajedno sa svojom suprugom, kao i sa sestričnom Merve Ilken, koja je njegova učenica, ali koliko se zna i jedina žena iz teatra sjena, podučavao mlade umjetnike da potpuno samostalno rade figure i predstave teatra sjena na maternjim jezicima.

Tijekom ove večeri osim predstave 'Karađoz brico', ispred 'Yunus Emre instituta', umjetnicima iz Turske uručene su umjetničke slike s motivom Mostara. Dilber i Veral su istaknuli kako im je cilj da u narednom periodu uspostave teatar sjena u BiH, gdje će stanovništvo na lokalnom jeziku pratiti predstave.

U Centru za kulturu Mostar održana je impozantna izložba 'Karađoz i Hadživat' gdje je predstavljeno 139 figura izrađenih od kože od kojih su neke visoke i metar i pol, te se koriste za predstave koje se odigravaju iza zaslona od tri i pol metra, prenosi Anadolija.

Ovogodišnji Festival se održao u organizaciji 'Yunus Emre instituta' Mostar i Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, uz podršku ureda za kulturu i turizam Veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines Sarajevo, Turske vojne misije u BiH – LOT kuće Jablanica, Centra za kulturu Mostar, Općine Konjic i Narodnog univerziteta Konjic, a tijekom Festivala sve aktivnosti su bile besplatne i otvorene za sve posjetitelje.
Na kraju večeri upriličen je i koktel za sve prisutne.

Kopirati
Drag cursor here to close