Bonton

Kako se trebate ponašati u kinu, kazalištu i na koncertu

Kultura / Kazalište | 18. 09. 2017. u 09:48 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalno, može se vidjeti nepristojno ponašanje na javnim mjestima, a posebice u kinu i kazalištu. Stoga uvijek valja podsjetiti na bonton i pravila ponašanja u kinu, kazalištu i na koncertu. A posebno je bažno da djecu naučite ovim pravilila i manirima ponašanja.

Kad posjećuješ kazališnu predstavu ili koncert, baš kao i u kinu, dođi na vrijeme da svojim zakašnjelim ulaskom ne bi ometao druge, piše hlapić.net.

Prije početka filma/predstave/koncerta isključi mobitel!

Tijekom filma / predstave/koncerta suzdrži se od lupkanja nogom u sjedalo ispred sebe i nipošto nemoj stavljati noge na sjedalo.

Sasvim je normalno da imaš potrebu s prijateljem komentirati ono što se događa na filmskome platnu. Čini to tiho, prijatelju na uho, a ne glasno da ometaš sve u kinu.

Jedeš li nešto i piješ za vrijeme predstave, ne natječi se u srkanju i mljackanju. Potsjećamo te, kokice su za jelo, a ne za dobacivanje i prosipanje po sjedalima ili podu. Nakon što film završi, ne ostavljaj za sobom nered, već pokupi ukoliko ti je nešto palo na pod, a smeće odloži u košaru pri izlazu iz dvorane.

Dogodi li se da ti se film ne sviđa, ne ometaj druge već izađi van. Pusti druge da u miru gledaju ako se njima sviđa.

U kazalištu i na koncertima se, za razliku od kina, ne jede i ne pije za vrijeme izvedbe, niti se komentira, čak niti tiho. O predstavi ili koncrtu razgovara se u pauzi ili nakon predstave.

Moraš li tijekom filmske ili kazališne predstave ili koncerta na WC, strpi se da prođe najnapetiji trenutak, zatim otiđi. Uz tiho “oprostite”, što prije izađi van ne stvarajući buku.

Kad izlaziš, jednako kao i kada se vraćaš do svojega sjedala u redu, okreni se licem prema onima koji se dižu da bi te propustili. Okrenuti im leđa je nepristojno.

Kopirati
Drag cursor here to close