„Kroz proces 10-6-93“

Josip Mlakić: Suživot bez rješavanja ratnih zločina svih strana gotovo je nemoguć

„Mislim da je HNK izvrsno iznio ovako osjetljivu temu, jer je ovo jedna od najtežih mogućih tema''.
Kultura / Kazalište | 30. 11. 2021. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od gostiju Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru na subotnjoj premijeri predstave „Kroz proces 10-6-93“ bio je poznati bh. književnik Josip Mlakić i kolumnist portala Bljesak.info.

Podsjetimo, predstava je inspirirana ubojstvom osmero djece u Vitezu, 10. lipnja 1993. godine, koja su na dječjem igralištu poginula od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

„Mislim da je HNK izvrsno iznio ovako osjetljivu temu, jer je ovo jedna od najtežih mogućih tema. Govorimo o smrti djece, o jednom ratnom zločinu koji nakon 28 godina nije razriješen, govorimo o traumama tih ljudi koji i danas žive u tom danu kada se to sve dogodilo. Mislim kako to jako puno govori i o našem društvu, zadnji čin drame jako je dobar presjek današnjeg bosanskohercegovačkog društva“, izjavio je Mlakić.

Dodaje kako mu se svidjelo i to što apsolutno nema nikakve političke priče u ovom kazališnom komadu, kao ni nekakve političke korektnosti u kojoj bi se moralo posebno paziti da se nitko ne uvrijedi.

„O ovim stvarima moramo pričati. Mi smo o ovim stvarima trebali pričati prije 28 godina, a pogotovo danas. Bosna i Hercegovina ne može napredovati bez da se riješi tih tereta prošlosti. Dakle, jedan suživot, bez da se riješe ratni zločini svih strana, gotovo je nemoguć. To se pokušalo do danas i vidimo dokle nas je to dovelo“, poručio je ovaj bh. književnik.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ovom predstavom ne samo da želi prekinuti šutnju kojom je uglavnom bio obavijen taj tragični događaj nego izborom Marine Petković Liker za autoricu i redateljicu cijelog projekta želi pokazati duboku svijest o nužnosti kazališno rafiniranog, suptilnog i iznimno suvremenog pristupa jednoj ovakvoj temi. Taj je kapital ova kazališna autorica i pedagoginja iz Zagreba stekla radeći u HNK Mostar predstavu „Gnijezdo“, koja je ne samo osvojila brojne nagrade nego u kazališnoj javnosti neformalno proglašena jednom od najboljih predstava u zadnjih nekoliko godina u BiH.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Kopirati
Drag cursor here to close